Actualitate

Omul Săptămânii: Violeta Gorgos

Activitatea de creaţie şi-a început-o în calitate de regizor la Televiziunea Naţională. Este autoarea ciclului de emisiuni la „TV-Record”(1990-2003) „Teleradio-Moldova”.

În prezent s-a stabilit la Iaşi, activând în calitate de regizor artistic la TVR Iași și OWN TV Studio. Este membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Printre mențiunile și premiile regizoarei, menționăm: Premiul Mare la Festivalul Internaţional de Film „The Golden Beggar”, premii la Festivalul „7 Arte” de la Călăraşi şi Balcic, Bulgaria, premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ", Marele Premiu al Festivalului „Simfest” pentru eseul cinematografic „Sex în URSS”, premiul „pentru cel mai bun film turistic” ‒ „Glasurile Putnei” la Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ” etc. În palmaresul său a adunat filme și eseuri cinematografice ale cărei regizoare și scenaristă este: „Simboluri triste” (1996), „Povestea de lumină şi întuneric” (1998), „Poveste tristă de iarnă” (2000), „Vremea trece, vremea vine” (2000), „Filmul marii iubiri” (2000), „Păcat din păcat” (2002), „O mamă din împărăţia umbrelor” (2006), „Taţii noştri” (2006), (după poemul lui Mihail Vakulovski), „Sex în URSS” (2008), „Glasurile Putnei” (2013), „Territoria” (2014), „Tizic” (2014), „Lume, ia-mă în braţe, eu vin” (2014) etc.

Violeta Gorgos a participat la proiectul „Expediţiile memoriei”, în calitate de regizor artistic. Alături de istorici, jurnalişti şi studenţi de la diferite instituţii din Republica Moldova şi România, aceştia au ajuns în Kazahstan, reiterând drumul deportaţilor într-un documentar despre soarta tragică pe care au avut-o miile de români basarabeni în lagărele de concentrare sovietice, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu ocazia zilei de naștere echipa TIMPUL îi urează Mulți Ani care să o inspire în realizarea multor filme bune.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *