Timpul.md

Actualitate 19 Aprilie 2017 | 10:36

Omul Săptămânii: Violeta Gorgos

S-a născut pe 16 aprilie 1967, în satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, Republica Moldova. Din copilărie era pasionată de pictură (a revenit la vechea pasiune acum), părinţii însă au înscris-o la şcoala de muzică, aşa că a cântat la pian zilnic timp de 9 ani, absolvind paralel cu şcoala medie şi pe cea de muzică. A terminat Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, Universitatea de Stat, Facultatea de Filologie, Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău, Facultatea de Regie Film şi TV, apoi au urmat studiile de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Istorie şi Teorie a Artei, Secţia Arta Cinematografică – Televiziunea.

Activitatea de creaţie şi-a început-o în calitate de regizor la Televiziunea Naţională. Este autoarea ciclului de emisiuni la „TV-Record”(1990-2003) „Teleradio-Moldova”.

În prezent s-a stabilit la Iaşi, activând în calitate de regizor artistic la TVR Iași și OWN TV Studio. Este membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Printre mențiunile și premiile regizoarei, menționăm: Premiul Mare la Festivalul Internaţional de Film „The Golden Beggar”, premii la Festivalul „7 Arte” de la Călăraşi şi Balcic, Bulgaria, premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ", Marele Premiu al Festivalului „Simfest” pentru eseul cinematografic „Sex în URSS”, premiul „pentru cel mai bun film turistic” ‒ „Glasurile Putnei” la Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ” etc. În palmaresul său a adunat filme și eseuri cinematografice ale cărei regizoare și scenaristă este: „Simboluri triste” (1996), „Povestea de lumină şi întuneric” (1998), „Poveste tristă de iarnă” (2000), „Vremea trece, vremea vine” (2000), „Filmul marii iubiri” (2000), „Păcat din păcat” (2002), „O mamă din împărăţia umbrelor” (2006), „Taţii noştri” (2006), (după poemul lui Mihail Vakulovski), „Sex în URSS” (2008), „Glasurile Putnei” (2013), „Territoria” (2014), „Tizic” (2014), „Lume, ia-mă în braţe, eu vin” (2014) etc.

Violeta Gorgos a participat la proiectul „Expediţiile memoriei”, în calitate de regizor artistic. Alături de istorici, jurnalişti şi studenţi de la diferite instituţii din Republica Moldova şi România, aceştia au ajuns în Kazahstan, reiterând drumul deportaţilor într-un documentar despre soarta tragică pe care au avut-o miile de români basarabeni în lagărele de concentrare sovietice, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu ocazia zilei de naștere echipa TIMPUL îi urează Mulți Ani care să o inspire în realizarea multor filme bune.


 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus