Timpul.md

Actualitate 19 Februarie 2018 | 08:18

Omul săptămânii: Iurie Zubcu, FILOLOG

Filologul Iurie Zubcu s-a născut în februarie 1958, în orașul Chișinău, în familia lui Constantin Zubcu. Om de cultură, tatăl său a fost un adevărat erou, care, din dragoste față de Limba Română și Cultura Românească, a avut de suferit în timpul regimului totalitar comunist. Astfel, deși avea teză de candidat în științe, Constantin Zubcu a ajuns să fie lucrător de rând la Grădina Botanică.  

Crescând într-o familie exemplu, Iurie a fost educat în spiritul dragostei față de valorile naționale. Între anii 1963-1973, și-a făcut studiile medii la școala nr. 1 din Chișinău, actualmente Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”. Apoi a absolvit Facultatea de Filologie Română a Universității de Stat din Moldova.

Printre colegii de facultate ai lui Iurie Zubcu au fost Doina Marin (Teodorovici), Viorel Cibotaru, actualul lider al PLDM, Corneliu Busuioc, fiul scriitorului Aureliu Busuioc, și alți tineri care se remarcau prin atașamentul lor față de carte. Mai târziu, între anii 1982-1985, și-a făcut studiile postuniversitare la Academia de Științe a Moldovei (AȘM), avându-l ca mentor și conducător de teză pe marele lingvist și savant, academicianul Silviu Berejan. Aici a muncit alături de jurnalistul Constantin Tănase, Vasile Bahnaru, actualul director al Institutului de Filologie al AȘM, conferențiarii Veronica Purice, Gheorghe Popa și Gheorghe Stog.

În ultimele trei decenii, lucrează la Parlamentul R. Moldova, în calitate de traducător. Este și consultant principal în Secretariatul Legislativului. Îi place ceea ce face și este un optimist incurabil. Bucuria sa cea mare este fiica Constanța, care și-a făcut studiile în România și acum activează la București.

Recent, Iurie Zubcu a rotunjit frumoasa vârstă de 60 de ani. Fiindcă, în afară de toate meritele sale, este și un cititor fidel al ziarului TIMPUL, redacția noastră îl felicită cu această ocazie și îi dorește mulți ani și toți buni.  

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus