Actualitate

ONG-uri de mediu solicită păstrarea Ministerului Mediului

Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, a declarat că societatea civilă susţine reformele care urmează să aducă pe termen mediu şi lung schimbări în bine, nu şi reformele mecanice. Comunitatea de mediu este împotriva comasării unor instituţii şi domenii cu activităţi total diferite şi incompatibile prin esenţa misiunii lor. Or, ca urmare a reformei iniţiate, Ministerul Mediului, care este o instituţie cu misiune de control, urmează să fie comasată cu o instituţie care, de fapt, exploatează resursele pe care le protejează Ministerul Mediului, notează Alecu Reniţă.

Iuliana Cantaragiu, coordonator de proiecte la Centrul Naţional al Mediului, a menţionat că între Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii a existat dintotdeauna o tensiune, în mare parte provocată de presiunile exercitate de sectorul agricol asupra mediului, prin dorinţa de a exploata resursele naturale în modul în care comunitatea de mediu s-a opus. Un exemplu în acest sens este insistenţa unor fermieri de a utiliza apa din stratul de profunzime pentru irigare sau prelucrarea solului cu substanţe chimice în exces etc.

Ina Coşeru, preşedinta Centrului Naţional de Mediu, a declarat că fuziunea care se propune este imposibilă. În domeniul mediului există numeroase probleme, iar în lipsa unei structuri responsabile direct de acest domeniu acestea se vor agrava. Printre problemele de mediu se numără poluarea apelor, gradul mic de împădurire, utilizarea substanţelor chimice. Prin fuzionarea acestor ministere se doreşte „deschiderea unor porţi” pentru utilizarea resurselor naturale în modul în care Ministerul Mediului s-a opus, a declarat Ina Coşeru.

Reprezentanţii ONG-urilor de mediu au mai spus că pentru a înregistra progrese şi a realiza reforma sectorului dat, mult aşteptată şi discutată de ani buni, este necesar ca Ministerul Mediului să fie o instituţie solidă în fruntea căreia să fie un ministru care pledează pentru îmbunătăţirea factorilor de mediu.

Printre semnatarii scrisorii deschide adresate premierului se numără: Mişcarea Ecologistă din Moldova, Centrul Naţional de Mediu, EcoContact, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic, Asociaţia de Dezvoltarea a Turismului din Moldova, AO ADR „Habitat”, Centrul Regional de Mediu Moldova, AO „Media Grup Meridian”, AO FDDM WiSDOM, Asociaţia Femeilor pentru Mediu şi Dezvoltare Durabilă, AO „Concordia” etc.

 IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *