Timpul.md

Lumea 13 Decembrie 2020 | 08:20

ONU a cerut liderilor mondiali să declare Stare de Urgenţă Climatică în ţările lor

 Liderii mondiali ar trebui să declarare „Stare de Urgenţă Climatică” în ţările lor, stimulând astfel acţiunile pentru evitarea încălzirii globale catastrofice, a spus sâmbătă Antonio Guterres, secretarul general al ONU, în deschiderea summitului virtual pe probleme de climă.

„Poate cineva să nege că ne confruntăm cu o dramatică urgenţă? Din acest motiv, astăzi, fac apel la liderii mondiali să declare Stare de Urgenţă Climatică în ţările lor până ce se ajunge la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Guterres, citează Reuters.

El a spus că pachetele de redresare a economiei lansate în contextul pandemiei reprezintă o ocazie de a accelera tranziţia către un viitor cu mai puţine emisii, dar a avertizat că asta nu se întâmplă suficient de rapid.

„Până acum, membrii G20 cheltuie cu 50% mai mult în pachetele de stimulente şi salvare pe sectoare legate de producţia şi consumul de combustibil fosil decât pe energie cu emisii reduse de carbon. Este inaccpetabil. Miile de miliarde de dolari necesare pentru recuperarea post-Covid reprezintă bani pe care îi împrumutăm de la generaţiile viitoare”, a continuat el.Guterres a adăugat: „Nu putem folosi aceste resurse pentru a le bloca în politicile care vor împovăra generaţiile viitoare cu un munte de datorii pe o planetă distrusă”.

Mai mult de 70 de lideri mondiali participă la întâlnirea virtuală la care se caută soluţii pentru reducerea emisiilor şi care are loc la a cincea aniversare a Acordului climatic de la Paris. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus