Timpul.md

Actualitate 12 Mai 2017 | 15:25

Parlamentul a aprobat în prima lectură o nouă lege a bibliotecilor

O nouă lege a bibliotecilor, aprobată vineri, 12 mai, în prima lectură de Parlament, va obliga administrațiile locale să completeze fondul de carte al bibliotecilor, ceea ce a provocat dezbateri în plenul Legislativului. Noua lege prevede și crearea a noi structuri de conducere și alte măsuri pentru buna funcționare a bibliotecilor, care necesită cheltuieli. 

Nou lege prevede obligația bibliotecilor să asigure cu documente în limbile populației minoritare care locuiește în localitatea respectivă, precum și să aibă servicii pentru persoanele cu dizabilități. Orice bibliotecă va trebui să dispună de Internet gratuit. Va fi creat un Registru național al bibliotecilor și va fi consolidat rolul Consiliului biblioteconomic național, care va adopta și Codul deontologic al bibliotecarului.
O normă care a provocat mai multe dezbateri ține de obligarea autorităților locale să procure anual minim 50 de titluri de documente la 1.000 de locuitori. Scopul acestei norme este de a îmbunătăți fondul bibliotecilor care este învechit, a menționat ministra Culturii, Monica Babuc.
Pe de altă parte, deputatul liberal democrat Iurie Țap a menționat că această normă nu va putea fi realizată deoarece contravine altor legi și chiar ar fi neconstituțională.
Documentul urmează să fie discutat de Parlament și în lectura a doua. Ministerul Culturii propune ca noua lege să intre în vigoare după 18 luni de la publicarea acesteia.

Sursa: radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus