Externe

Pentru vila lui Putin din Tibetul rusesc au fost distruse 40 de situri arhitecturale

Ultima vizită privată al lui Silvio Berlusconi în Rusia, la Vladimir Putin, probabil nu a fost prea plăcută, judecând după fotografiile apărute în presa. Este de remarcat faptul că, la sfârșitul lunii iunie, în Siberia au fost inregistrate temperaturi extreme din cauza vântului rece care bate dinspre muntele Belukha.

Dar aici îi place lui Vladimir Putin să vină, și Silvio Berlusconi a trebuit să se adapteze și să petreacă un week-end la 4.000 km de Moscova, la vila lui Putin din Ongudai, în Altai -Tibetul rus.

Șeful de la Kremlin a ales acest republică autonomă situată între Mongolia, China și Kazahstan pentru a-și petrece vacanțele aici. El a consimțit la construcția în această regiune sălbatică din Siberia, comparabil ca marime cu Portugalia, patrimoniu UNESCO, o nouă reședință de stat – mai secretoasă, mai îndepărtată, situată efectiv în pădure.

În 2013, aici a fost deschis un complex denumit „Altaiskoe Podvorie”, o construcție cu două etaje, foarte asemănătoare cu pagodă. Zona este păzita de agenți FSB, aceasta fiind totodată şi zonă de frontieră – pentru a ajunge acolo, este necesar un permis special al serviciilor secrete. Prezența agentilor este motivată şi de importanța strategică a zonei: pe aici va trece şi gazoductul ce va fi construit pentru a satisface nevoile Chinei.

Localnicii din Altai consideră zona de o mare importanță din punct de vedere spiritual. Dar această sfințenie a fost nimicită parțial în timpul construcției infrastructuri pentru complexul prezidențial: au fost distruse aproximativ 20 de situri arheologice, aproape la fel de multe distruse parțial.

În urmă cu trei ani, despre toate ilegalitățile comise a scris un mic ziar local „Listok”. Redactor șef al ziarului era Serghei Mihailov, care a fost în mod repetat acuzat de calomnie şi arestat. Un jurnalist al ziarului, Ruslan Makarov, a investigat faptele de corupție care au însoțit realizarea proiectului prezindețial, dar a fost intrenat într-o casă de nebuni, sub motivul că ar fi amenințat viața guvernatorului Teritoriului Altai, Alexandr Berdnikov.

Este de înțeles de ce locuitorii acestor meleaguri nu văd cu ochi buni prezența șefului Kremlinui. Inițial, vila (dacha) lui Putin a fost construită de Gazprom cu un cost de 3,5 milioane de euro pentru nevoile propriilor angajati. Proiectanții și designerii au fost arhitecți italieni. Proiectul avea în vedere construirea unei săli imense pentru întâlniri corporative. Dar președintelui i-au plăcut locurile, asa că a decis să schimbe destinația vilei.

Pentru Altai, gazul înseamnă progres și modernitate. Dar organizațiile de mediu și cercetatorii continuă să se opună unei astfel de filosofii de dezvoltare. Potrivit UNESCO, Altai deține cele mai bogate resurse naturale din lume, aici există peste 1.300 de specii de plante, mai mult de 70 de specii de mamifere, 300 de specii de păsări, 1.200 de lacuri. Altai este habitatul natural al multor specii pe cale de dispariție. Paradoxul este că, în timp ce Putin se proclamă un puternic susținător al acestui ecosistem, el nu a schițat nici măcar un gest pentru a opri „Gazprom-ul”.

Ca și Nicholas Roerich, care a vizitat aceste locuri în căutarea miticei Shambala, Putin pare să fie convins că Altaiul este un centru al energiei cosmice, loc al renașterii. Sau cel puțin loc al libertății, unde se poate plimba calare pe cal cu pieptul dezgolit, ca un adevarat han mongol al timpurilor noastre.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *