Actualitate

Plasticul sugruma Moldova

In ultimul timp, un element distinct al societatii de consum a devenit plasticul, materialul utilizat frecvent in producerea de ambalaje. Polietilenul tereftalat (PET), un plastic din familia poliesterilor, este folosit cu precadere in industria alimentara, la ambalarea bauturilor racoritoare, a laptelui, uleiului si altor tipuri de produse.

Desi materialul este ieftin, pretul pe care il platim pentru utilizarea pe scara larga a sticlelor din plastic e unul extrem de mare: a crescut alarmant cantitatea de deseuri din plastic, depozitate la intamplare in natura. Petul nu este biodegradabil si rezista sute de ani, aducand mari prejudicii mediului inconjurator. De aceea, colectarea si reciclarea sticlelor de plastic a devenit absolut necesara.

Deocamdata nu se cunoaste cate tone de plastic raman necolectate. Dar potrivit lui Grigore Caraman, directorul fabricii de reciclare a peturilor de la Peresecina, anual in RM sunt importate peste patru mii de tone de sticle de plastic, iar intreprinderea prelucreaza doar o mie de tone din acestea. Dupa colectare, sticlele de plastic ajunse la fabrica sunt separate dupa culoare si componenta chimica, sunt curatate de impuritati si tocate. Fabrica exporta produsul reciclat in China si in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana. Din materia prima de la Peresecina chinezii si europenii fabrica rechizite, mobilier de birou, eprubete si altele.

Fabrica este unica de acest fel in Moldova si ar putea contribui la solutionarea problemei deseurilor insa… duce lipsa de materie prima. Desi in capitala si in principalele orase din RM au fost instalate containere speciale si a fost pusa la punct o retea incipienta de colectare a sticlelor de plastic, majoritatea ambalajelor mai continua sa fie aruncate in locurile publice – in strada, parcuri, spatiile verzi, locurile de agrement sau pur si simplu sub balcoanele blocurilor de locuit. „La noi lipseste un sistem de colectare bine pus la punct, un sistem de colectare care trebuie educat si finantat. Este foarte greu de colectat plasticul din lazile de gunoi si de pe ogoare. Nu pot intelege de ce unii prefera sa arunce sticlele de plastic in lazile de gunoi in conditiile in care alaturi sunt containere puse special pentru colectarea lor?”, se intreaba Grigore Caraman.

Petul a fost inventat in 1941, fiind utilizat initial in industria textila. La producerea de ambalaje pentru bauturi a inceput sa fie folosit prin anii ’70. Petul se produce din petrol si este format din doua substante – etilen-glicol si acid tereftalic. Problemele de mediu pe care le pune petul sunt foarte mari, avand in vedere ca odata aruncata in natura, sticla din plastic ramane intacta secole la rand.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *