Timpul.md

Actualitate 29 Mai 2018 | 08:13

Pogorârea Duhului Sfânt

Pogorârea Duhului SfântSper din suflet ca fiecare dintre dumneavoastră să conștientizeze ce înseamnă această mare sărbătoare, pentru că ea este cununa Învierii Domnului. Putem spune, fără să greșim, că în toate aceste cincizeci de zile am sărbătorit Învierea, pe care, de altfel o sărbătorim și în celelalte duminici de peste an. 

Însă trebuie să fim conștienți că ceea ce Domnul nostru Iisus Hristos a început să lucreze prin întruparea sa, nu s-a sfârșit cu Învierea. Iisus se întrupează, luând firea noastră, se botează de către Ioan, aducându-ne teofania, se schimbă la față, profețind Învierea, rabdă patimile ca să învingă moartea, se înalță biruitor la cer de unde ne trimite nouă Duhul Sfânt, care ni-L va face prezent pe Hristos în biserică până la a doua Sa venire.
Rusaliile, cum frumos denumim acest mare praznic în popor, e o sărbătoare împărătească pe care ar trebui să o întâmpinăm, așa cum facem de Paști și de Crăciun, cu o pregătire duhovnicească aparte, cu spovedanie și împărtășanie, cu o deosebită lumină sufletească. Iar importanța ei o vedem și în rugăciunile speciale ce au loc la vecernia din ziua Rusaliilor. E momentul în care biserica se roagă pentru absolut întreaga creație, desăvârșită sau nu.

Aceste rugăciuni ample și emoționante, care au loc doar în această zi, ar putea să ne ajute să înțelegem mai bine ce înseamnă pogorârea Desăvârșitorului a toate: a treia Persoană a Sfintei Treimi. Nu întâmplător a doua zi, luni, sărbătorim Sfânta Treime, o sărbătoare care, în majoritatea țărilor creștine, e zi nelucrătoare (și ca să fiu acum răutăcioasă: noi avem liber de 1 și 9 mai, ce să facem acasă de Sfânta Treime?!).
Cu toate acestea, cu serviciu sau nu, cred că fiecare va reuși să își amintească despre vorba care spune că sărbătoarea nu e (doar) pentru pântec, ci, în primul rând, pentru suflet. O sărbătoare împărătească, luminoasă, care trebuie să fie înțeleasă după putință de toți cei care se declară creștini și următori ai lui Hristos.

Vă doresc tuturor să vă bucurați duhovnicește în aceste zile, să îi aveți alături pe cei dragi, să nu vă depărtați de Hristos și de biserică, pentru ca și inimile noastre să se învrednicească de pogorârea Duhului Sfânt asupra lor.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus