Timpul.md

Economie 19 Iunie 2016 | 16:58

Politica bugetar-fiscală a trecut de ultima lectură în Parlament

Parlamentul a votat în şedinţa de vineri, 17 iunie, politica bugetar-fiscală în ultima lectură. 

Din documentul iniţial au fost excluse o serie de prevederi cum ar fi majorarea impozitului funciar sau a accizului pentru importul de automobile, transmite IPN.

Deputatul neafiliat, Ştefan Creangă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, a comunicat că s-a exclus din proiect propunerea privind majorarea impozitului funciar pentru terenuri cu destinaţie agricolă, normele ce ţin de majorarea cotelor accizelor la mijloacele de transport importate în Republica Moldova. De asemenea, nu se va majora costul vinietelor şi s-a exclus şi impozitul pe autovehicule.

Deputaţii au decis să introducă un nou impozit pe avere. Astfel, vor fi impozitaţi cei care deţin un imobil cu o suprafaţă de peste 120 de metri pătraţi şi care depăşeşte valoarea cadastrală de 1,5 milioane de lei. Costul impozitului va fi de 0,8% din preţul locuinţei. La această prevedere urmează ca Guvernul să vină cu regulament de aplicare.

S-a mai decis majorarea accizelor pentru ţigări, băuturi alcoolice şi carburanţi. Ştefan Creangă a comunicat că pentru anul 2016 mărimile scutirilor personale nu au fost modificate, însă el crede că în 2017 acestea ar trebui majorate pentru a permite cetăţenilor să consume mai mult. 

IPN

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus