Actualitate

Popa insistă să-l bage la răcoare pe Andronic

Liderii AIE au promis că vor pune punct dosarelor politice, însă şi le-au închis doar pe ale lor, uitând de ceilalţi, consideră Andronic. El crede că rădăcinile ex-procurorului Gurbulea sunt atât de adânci la Procuratură, încât Zubco nu poate dirija sistemul. „Dl Zubco vrea să facă ordine, însă, nefiind stabilită noua structură a Procuraturii, comuniştii de sub papucul lui Gurbulea îşi fac hatârul în continuare. Dacă au procedat aşa cu mine, îmi închipui în ce hal şi-au bătut joc de alţii. De la ei au suferit zeci de oameni fără vină şi astăzi nimeni nu poartă răspundere pentru aceste nelegiuiri. Dimpotrivă, ei sunt lăsaţi să activeze la Procuratură”, susţine Andronic. Politicianul este de părere că acţiunile lui Popa sunt un act de răzbunare şi că cererea sa de apel este tardivă şi fără argumente plauzibile. 

Ştirea i-a nedumerit şi pe liderii AIE. Dacă preşedintele interimar Mihai Ghimpu e mai rezervat, susţinând că responsabilitatea pentru dosarele politice aparţine procurorilor care le-au instrumentat şi care urmează să le claseze, Serafim Urechean se arată surprins: „E o continuare a imixtiunii Procuraturii la hărţuirea liderilor politici, care nu face cinste nici procurorului general, nici viceprocurorilor, care demult trebuiau să ia situaţia sub control”. Marian Lupu regretă că ne confruntăm cu asemenea cazuri şi în sistemul de Interne, şi în cel al judecătoriei, când persoane bănuite că nu au respectat legea activează ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. „Aceste cazuri, pe care sper să le calific corect ca pe nişte excepţii, dar nu ca o normă, trebuie examinate în mod special. Ele ţin nu numai de justiţie şi dreptate, ci au un puternic efect educativ pentru sistemul de forţă şi cel judecătoresc. Indiferent de statut şi de locul de muncă, toţi trebuie să acţioneze în strictă conformitate cu legea, iar AIE trebuie să muncească foarte mult în această direcţie, fiindcă şi-a luat angajamente clare în acest sens”, consideră liderul PD.

Solicitat de TIMPUL, Igor Popa a refuzat să facă vreun comentariu. La rândul său, Valeriu Zubco afirmă că Popa avea tot dreptul să atace decizia instanţei de judecată, care l-a achitat pe Andronic, deoarece a lucrat la acest caz şi nu a irosit toate căile de atac. „Fiecare procuror care lucrează la un dosar ce se află în procedură are dreptul să-l finalizeze. Decizia îi aparţine fiecăruia – dacă consideră că e necesar să conteste o decizie, are tot dreptul să o facă. Nimeni nu-i poate interzice acest lucru. Dacă m-aş implica, aş putea fi învinuit de imixtiune. De aceea eu nu văd nimic ieşit din comun. Ce, cum şi cât de corect a motivat dl Popa învinuirea va aprecia instanţa de judecată, care îi poate respinge cererea”, a adăugat procurorul general. Valeriu Zubco a infirmat că astfel ar putea fi preluate dosarele Pasat, Urechean şi altele, deoarece la acestea „s-au epuizat deja toate căile de atac”. 

Menţionăm că Igor Popa e cunoscut şi ca procurorul care a instrumentat dosarul Pasat. Tot el a dispus judecarea tinerilor arestaţi în aprilie trecut în comisariatele de poliţie. Mai mult, anume secţia dirijată de Popa a ţinut ascunse înregistrările video care expun omorul lui Valeriu Boboc, făcute publice recent de către preşedintele Ghimpu. Acum câteva săptămâni, după publicarea în TIMPUL a articolului „Emisarii roşii” înnegresc procuratura”, Igor Popa, fost şef de Secţie cauze excepţionale a PG, a devenit procuror de rând. Potrivit lui Valeriu Zubco, el a fost exclus şi din toate dosarele privind evenimentele din 7 aprilie. Imediat după aceasta, la 31 martie 2010, Popa a depus cererea de apel pe „dosarul grâului”, în care N. Andronic este învinuit că, deţinând funcţia de vicepremier al RM, a înstrăinat ilicit 200 de tone de grâu din rezerva de stat. Documentul pe care Popa îl prezintă ca probă în proces este doar o copie, originalul fiind de negăsit. Amintim că anul trecut, după schimbarea Puterii, Andronic a fost achitat pe toate dosarele pornite contra sa de fosta guvernare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *