Timpul.md

UE / Nato 30 Ianuarie 2020 | 20:46

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România s-a păstrat în 2018 printre statele UE avansate din punct de vedere al ponderii energiei regenerabile în totalul consumului

Locul 10 din 28 și plasarea cu o treime peste media UE sunt onorabile, deși am coborât marginal sub ținta stabilită la nivel național pentru anul 2020, ce fusese depășită în anii anteriori (-0,1 puncte procentuale).

În 2018, ponderea energiei regenerabile a crescut în 21 din cele 28 de state membre ale Uniunii. Suedia este singura țară în care această pondere a trecut de jumătate (54,6%). În topul european de profil, ea a fost urmată de Finlanda (41,2%), Letonia (40,3%) și Danemarca (36,1%), situate în aceeași zonă geografică și favorizate de condițiile prielnice pentru energia eoliană.La polul opus s-au situat (surprinzător pentru forța economiei și poziția la marea Nordului) Olanda (7,4%), Malta (8%), Luxemburg (9,1%) și Belgia (9,4%).

De remarcat și faptul că Olanda și Franța, două dintre economiile occidentale cele mai mari, sunt situate și cel mai departe în raport cu obiectivele asumate.Nu doar Olanda (6,6 puncte procentuale sub țintă) și Franța ( 6,4 puncte procentuale mai puțin decât și-a propus) sunt rămase în urmă, fiind practic imposibil să mai bifeze acest obiectiv important pentru protecția mediului și dezvoltarea durabilă, dar și Irlanda (4,9 pp de acoperit) și Marea Britanie (4 pp), urmate de Slovenia (3,9 pp).

Pentru stingerea țintei fixate pentru anul 2020 mai au de lucrat „pe ultima sută de metri”, cu șanse de a o atinge, Ungaria, Austria, Portugalia ( undeva sub 1 pp), precum și Germania, Luxemburg sau Malta (undeva aproape de 2 pp de obținut în plus). Ținta stabilită de UE pentru finalul acestui deceniu a fost de 20% iar, la nivelul anului 2050, Europa ar trebui să atingă statutul unic de continent climatic neutru.

Sursa: https://cursdeguvernare.ro/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus