Tendințe

Pregătiţi-vă copilul pentru vacanţa de vară!

 Copilul nu are nevoie doar de educatia pe care i-o ofera scoala si familia. Are nevoie si de satisfactii personale, de dobandirea unor deprinderi noi, de pasiuni inedite. Din acest punct de vedere, taberele si cluburile sunt locul potrivit pentru ca micutul tau sa-si descopere noi abilitati.

Pentru inceput, construieste, impreuna cu el, o schema a intereselor si preocuparilor lui. Identifica ceea ce crezi ca il va motiva mai mult: sport, arte plastice, muzica etc. Toate preocuparile isi vor gasi un raspuns, daca nu imediat, in scurt timp. Nu impune copilului un anumit domeniu, doar pentru ca tie ti se pare interesant sau pentru ca e ceea ce ti-ai fi dorit sa faci tu in copilarie si nu ai reusit.
Afla ce il poate interesa
O activitate extrascolara ii poate face pe fiul si/sau fiica ta mai implicati si mai multumiti de ei insisi ca niciodata. Le va reda increderea in sine, va reprezenta o preocupare care le va umple o mare parte din timpul liber, ferindu-i de tentatiile periculoase ale adolescentei. Incepand cu varsta de sase-sapte ani, copilul isi mareste considerabil puterea de concentrare, interesul pentru preocupa rile extracasnice, dorinta de competitie si capacitatea de invatare.

E timpul potrivit sa incercati sa alegeti impreuna o activitate care sa il preocupe. Prezinta-i copilului cateva variante care crezi ca i s-ar potrivi si lasa-l pe el sa aleaga. Accepta preferintele copiilor, ajuta-i sa treaca peste momentele grele ale inceputurilor, sprijina-i daca intampina greutati sau daca se confrunta cu vreun esec.
Miscare in aer liber
Joaca in aer liber si, mai tarziu, sportul rezolva o multime dintre problemele de sanatate care il afecteaza in special pe copilul mic.

Daca, de exemplu, copilului ii place fotbalul si are inclinatii, este mai simplu ca el sa fie indrumat spre o pregatire organizata in acest domeniu. Ca parinte, te simti mai bine daca este inscris la un club si nu bate mingea in spatele blocului. La club este in siguranta, iar antrenamentele se desfasoara sub indrumarea unui antrenor. In fiecare sector al Capitalei si in fiecare oras din tara exista cluburi sportive pentru cei mici.

Puterea exemplului tau, in calitate de parinte, este esentiala, iar el te va aprecia si va incerca sa urmeze modelul tau. Un copil care a invatat de mic sa dezvolte o relatie sincera cu parintii lui, care stie sa comunice deschis si sa decida singur, care apreciaza doza de independenta pe care i-o ofera parintii si se raporteaza in permanenta la asteptarile celor din jurul sau va reusi sa devina un adolescent echilibrat.
Ghid de bune maniere in tabere
Taberele sunt un bun prilej de a obisnui copilul sa-si poarte de grija singur pentru o perioada mai lunga de timp.

Totodata, in tabere invata cel mai bine sa se integreze in grup, sa respecte un program, dar si nevoile celorlalti din grup, sa-si asume responsabilitatea pentru propriile decizii.

Inainte de a pleca, fa-i un „instructaj“ minim cu ceea ce ar trebui sa faca. Odata ajuns in tabara, primul lucru pe care-l va face va fi sa se obisnuiasca cu locul, sa cunoasca imprejurimile, programul taberei, regulile grupului.

Incurajeaza-l sa participe la cat mai multe actiuni si sa cunoasca cat mai multi colegi, sa incerce lucruri noi, cu conditia sa ceara mai intai sfatul instructorului/conducatorului de grup.

Invata-l ca, la plecare, sa multumeasca personalului taberei si cadrelor didactice si/sau instructorilor de grup, sa ia adresele noilor prieteni, pentru a pastra legatura cu ei, sa-si faca atent bagajele, pentru a nu-si uita lucrurile.

Avantaje

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *