Educație

Premieră pentru Republica Moldova. O echipă de elevi participă la olimpiada de robotică

Competiția va avea loc în perioada 16-18 iulie 2017 și va aduna echipe din 160 de țări, compuse din adolescenți de 15-18 ani. Participarea echipei din Republica Moldova la „FIRST GLOBAL Challenge” este posibilă datorită susținerii acordate de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Obiectivul olimpiadei „FIRST GLOBAL Challenge” este de a promova interesul pentru știință, inginerie și tehnologie, inspirând tinerii să aleagă cariere în aceste domenii.

Echipa națională de robotică este formată din campionii edițiilor precedente ale “FIRST LEGO League Moldova”, cea mai importantă competiție în domeniul tehnologiei și roboticii, dedicată elevilor cu vârsta de până la 16 ani. Mai mult, elevii au înregistrat succese deosebite și la competițiile internaționale de profil, desfășurate în țări precum Estonia, Spania, Danemarca.

Tematica „FIRST GLOBAL Challenge” este „H2O Flow” – accesul la apă potabilă, una din cele mai acute probleme, cu care se confruntă comunitatea globală. Echipele participante au construit și programat câte un robot, care va simula înlăturarea particulelor contaminate din apa unui râu, formând alianțe cu alte două echipe. Astfel, pe lângă faptul că tinerii vor concura într-o competiție de robotică, ei vor avea ocazia să învețe că problemele globale pot fi soluționate prin aplicarea tehnologiei, prin comunicare și cooperare.

Andrei Copaci este entuziasmat să participe la FIRST Global Challenge. Spune că îi va permite să-și întărească abilitățile în domeniul roboticii. „Totodată, competiția va fi o oportunitate pentru mine să întâlnesc oameni noi și interesanți, de la care mă voi putea inspira. Întotdeauna am visat să pot crea roboți care vor fi utili întregii societăți.”

Cristian Comendant, participant: „Vreau să devin un specialist în domeniul IT și sunt sigur că abilitățile de programare pe care le-am dezvoltat mă vor ajuta să creez produse utile comunității”.

Florin Cazac, antrenorul echipei: „Sunt uimit cât de mult au progresat acești copii de când i-am cunoscut. Știu să proiecteze, construiască și programeze roboți destul de sofisticați. Îi văd viitori ingineri și inventatori. Suntem fericiți să facem parte din marea „familie” FIRST, care prin intermediul roboticii, tinde să transforme planeta într-un loc mai bun pentru toți.”

Proiectul de Competitivitate din Moldova susține dezvoltarea Educației STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în Republica Moldova, care crește interesul pentru domeniile tehnice și inginerești. Mai mult, acesta contribuie la formarea forței de muncă corespunzătoare cerințelor secolului 21, prin urmare, oferind multiple posibilități de angajare în orice industrie. Cu sprijinul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, sunt desfășurate programe educaționale pentru copii și tineret, printre care Roboclub și FIRST Lego League, Coder Dojo, GirlsGoIT, etc., care au drept scop familiarizarea copiilor cu deprinderi necesare pentru o carieră în tehnologie și IT.

Karen R. Hilliard, Șefa Misiunii USAID în Moldova: „Prin suportul oferit industriei ICT din Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională susține efortul Republicii Moldova de a deveni un stat cu o economie durabilă. Iar aceasta se atinge prin investirea în generația tânără. Credem că educația în domeniul roboticii, tehnologiei, științei, matematicii și creativității sunt esențiale pentru dezvoltarea forței de muncă adaptată cerințelor secolului 21.”

Despre suportul USAID în domeniul TIC

Proiectul de Competitivitate din Moldova, implementat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), a susținut industria IT din RM încă din faza embrionară, creând o viziune clară pentru valorificarea potențialului său. Creșterea competitivității sectorului este abordată din patru direcții strategice: adaptarea educației IT la cerințele industriei, poziționarea Moldovei ca destinație IT în regiune, consolidarea unei viziuni comune și a unui mediu de afaceri propice, crearea unei comunități puternice de „tech startup”. Această abordare complexă, definită din necesitățile industriei, a trasat o nouă traiectorie pentru dezvoltarea domeniului IT în Republica Moldova.

Domeniul IT în Republica Moldova are un ritm rapid de dezvoltare și a înregistrat o creștere de 20 de ori a exporturilor de servicii IT în ultimii 12 ani. Având capacitatea de a influența pozitiv starea economiei, IT-ul este plasat în topul priorităților de competitivitate ale țării. Cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, Parlamentul RM a adoptat noua Lege privind parcurile IT, introducând conceptele inovatoare de 7% impozit unic pe profit și „rezident virtual”, stimulentele fiscale fiind extinse până în anul 2020. Industria TIC constituie 7% din PIB-ul RM, angajează peste 20.000 de persoane, dintre care 10.000 – în IT, și oferă unele dintre cele mai mari salarii pe economie.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *