Politică

Premierul Vlad Filat s-a intlnit cu diaspora din Belgia

Noul sef al Executivului de la Chisinau a avut o intalnire cu basarabenii din Belgia chiar in incinta Parlamentului European, marti, 29 septembrie. Peste o suta de persoane au venit sa dea mana cu premierul Filat si cu seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca.

A fost o intalnire mult asteptata. Vlad Filat, in noua sa calitate, a strans mana fiecarui basarabean prezent, ceea ce a incalzit atmosfera. Dupa o mica prezentare, au urmat un sir de intrebari despre economie, finante, despre modalitatea recrutarii functionarilor diplomatici si, nu in ultimul rand, despre starea de spirit in perspectiva alegerii presedintelui R. Moldova.
Raspunsurile premierului au fost prompte, laconice si optimiste in ceea ce priveste alegerea sefului statului. Au urmat intrebari despre energie, tratate si pensii, educatie, toate gasindu-si raspuns in ipoteza ca vin fondurile europene de urgenta. Profesorii si pensionarii sunt doua categorii a caror situatie trebuie rezolvata cat de urgent, a spus Filat.

Premierul a vorbit pe intelesul tuturor: „Situatia este dificila, nu vreau sa vorbesc in termeni tehnici, este vorba de faptul ca avem o gaura enorma la bugetul de stat, lasata de comunisti dupa opt ani de guvernare si ca aceasta pune tara intr-o situatie foarte dificila”. Am impresia ca in acel moment, multi moldoveni si-au imaginat gaura din portmoneul lor, atunci cand au fost nevoiti sa-si faca bagajele si sa plece peste hotare pentru a compensa vidul din punguta fara bani.
Si pentru ca amintirea evenimentelor din aprilie este inca vie, o participanta a propus un moment de reculegere in memoria victimelor de la 7 aprilie, la care premierul Filat a zis ca „acest lucru nu cred ca-l poate refuza cineva”. Linistea se instalase in sala in care cu cateva clipe inainte lumea nu-si dadea randul sa-l mai intrebe ceva pe premier. Apoi, Vlad Filat le-a multumit basarabenilor din Belgia pentru actiunile de sustinere a democratiei in Moldova, spunand ca „la tara, le spuneam oamenilor ca, inainte sa voteze, sa se consulte cu cei de-ai lor care sunt plecati, sa-i intrebe cum e viata in Europa si apoi sa voteze. Sa nu credeti ca nu am simtit tot ce ati facut pentru tara”.
In cele din urma, satisfacuti de raspunsuri, toti au manifestat dorinta de a face o poza de familie cu seful executivului moldovean, Vlad Filat.

Ludmila Zahu-Rizu,
Bruxelles

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *