Actualitate

Presa străină despre summitul UE de la Sibiu

Euronews a extras ca punct important al summitului de la Sibiu anunţul lui Donald Tusk: pe 28 mai va fi un summit extraordinar al liderilor UE pentru începerea procesului de alegere al noilor şefi ai instituţiilor europene.

Despre declaraţia de la Sibiu, televiziunea de ştiri a remarcat că este formată din principii, nu din angajamente ferme.

Siteul televiziunii acordă interes și orașului gazdă al summitului, citându-l pe președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker: ”Acest oraș simbolizează unitatea noastră, diversitatea, inclusiv diversitatea lingvistică și arată că Europa nu este construită doar în capitale, nu doar la Bruxelles, în special nu doar la Bruxelles de fapt – dar și în orașe și regiuni”.
”Locația aleasă, Sibiu, nu este un accident: este casa celei mai mari comunități germane din România”, mai scriu jurnaliștii.

Deși marile ziare britanice nu s-au arătat foarte interesate de subiect, săptămânalul The Spectator publică pe siteul său un reportaj din și despre Sibiu: ”Vizitați Sibiu, gazda din Transilvania a summitului UE”.

”Acest oraș, compact și cultural, inspiră o imagine specifică la fel de europeană ca oricare dintre orașele similare din UE: este plin de istorie, are o arhitectură impresionantă, străzi pietruite, fermecătoare și piețe înțesate de cafenele și restaurante”.

Articolul mai oferă o mulțime de informații legate de oraș, de istoria sa, de atracțiile turistice, de prețuri și de locurile interesante care pot fi vizitate. De asemenea, reportajul este ilustrat cu fotografii ale orașului, realizate în piețele orașului vechi.

Politico a scris că liderii UE pun accentul pe unitate, dar văd turbulenţe în faţă. Publicaţia a amintit că cele mai mari probleme vor fi legate de alegerea şefilor instituţiilor şi mai ales a preşedintelui Comisiei Europene.

Der Spiegel a fost acid: Târguiala pentru funcţiile de top a început, au scris jurnaliștii germani pe siteul publicației.

Autorul articolului a remarcat faptul că şefii de stat şi de guvern au început deja să se gândească la viitorii şefi ai instituţiilor europene, cu două săptămâni înaintea alegerilor. Der Spiegel mai scrie că desemnarea noului preşedinte al Comisiei va naşte o dispută aprinsă.

„Bătălia pentru liderii comunitari ameninţă să blocheze UE” a titrat, pesimist, corespondentul trimis la Sibiu de cotidianul El Pais. „Cu urnele de vot încă goale, cele 27 de guverne din UE au avut la Sibiu prima ciocnire legată de distribuţia puterii după alegerile din 26 mai. Lupta se anunţă aprigă şi ar putea duce la o blocare a Uniunii, dacă Parlamentul European va fi la fel de fragmentat precum o arată sondajele”, a scris jurnalistul spaniol.

The New York Times citează Reuters și scrie că în ciuda plecării iminente a Marii Britanii din UE, țările europene sunt decise să strângă rândurile pentru a deveni o putere mondială mai mare, care să trateze de la egal la egal cu China și SUA, după ani întregi de diviziuni interne.

De asemenea sunt citați liderii europeni și este analizată situația din perspectiva Brexitului.

The Washingon Post își bazează articolul pe o relatare a Associated Press și începe cu întâlnirea dintre Donald Tusk și Helmuth Duckadam. ”Nu toată lumea vine cu mănuși la un summit european, dar președintele Consiliului European Donald Tusk nu a putut rezista. Cel puțin, nu erau mănuși de box” au scris aceștia despre momentul în care fostul portar al Stelei București i-a oferit lui Tusk o pereche de mănuși. În continuarea articolului, jurnaliștii se ocupă pe larg de agenda întâlnirii, inclusiv de relațiile cu Turcia.

Agenția rusă de știri TASS a scris că Declarația de la Sibiu lasă viitorul UE în ceață, în ciuda a ceea ce și-a propus, adică să deschidă un nou capitol pentru uniune fără Marea Britanie.

„Promisiunile Europei sună a vorbe goale din cauza eșecurilor din trecut” este titlul articolului publicat de Bloomberg, imediat după ce a fost făcut public conținutul Declarației de la Sibiu. „În așa-numita declarație de la Sibiu, botezată după numele orașului transilvănean, unde s-au întâlnit liderii UE, aceștia au promis să protejeze ‘democrația și statul de drept, însă nu este clar dacă toți au aceeași înțelegere a conceptelor.

Polonia, Ungaria și România sunt acuzate că subminează standardele democratice, în timp ce obstacolele politice întâlnite în procesele de sancționare înseamnă că, până acum, celelalte state membre nu au reușit să se impună pentru a le pune la punct”, scrie publicația.

https://www.g4media.ro/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *