Actualitate

Preţul exorbitant al acestor peşti mici poate ajunge la 1.000 de euro

Aceste spaghete din pui de ţipari sunt, însă, foarte scumpe. Un kilogram ajunge şi la 1.000 de euro.

Când sunt vii, puii de ţipar sunt transparenţi şi subţiri, alunecând şi scrâşnind ca nişte şerpi mici. Gătiţi, sunt delicioşi, spun specialiştii în gastronomie.

Interesant este că, în ciuda faptului că acum ajung să coste foarte mult, în trecut puii de ţipar erau folosiţi ca furaje pentru pui şi porci.

Vietăţile preţioase trăiesc în apă dulce, dar pot să respire prin piele şi să călătorească pe pământ pe distanţe lungi. Mănâncă aproape orice, viu sau mort.

La vârsta de 10 ani, înconjoară râurile din Europa până în Oceanul Atlantic şi, într-un fel încă neştiut de ştiinţa, îşi găsesc drumul spre Marea Sargaselor, la aproximativ 5.000 km distanţă.

La adâncimi de peste 500 de metri femelele dau naştere şi mor, iar ouăle lor sunt deplasate pe curenţii Gulf Stream spre Europa, o călătorie care durează cel puţin doi ani.

Sezonul de pescuit în Spania începe în noiembrie, iar cel mai bun moment pentru a prinde angulas este în mijlocul nopţii, când apa este agitată. Spaniolii consideră angulas a fi o mancare tradiţionala de Crăciun.

Unii dintre cei mai de calitate pui de tipari provin din San Sebastian, din nordul Spaniei.

Cei care au consumat acest peşte spun că nu înţeleg de ce costă atât de mult, pentru că nu are niciun gust, nici o culoare, nici miros.

Un motiv pentru care este atât de scump acest fel de mâncare este că digurile şi degradarea mediului pun în pericol puii de ţipar.

Pescuitul excesiv a avut, de asemenea, un rol important în stabilirea preţului. În trecut, angulele vii au fost exportate în China, unde au fost îngrăşate şi vândute sub formă de anghilă matură, dar aceasta a fost interzisă din 2010.

Pe Amazon se găsesc conserve de angulas în ulei de măsline care costă 75 de euro.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *