Sport

Primul moldovean la Marathon des Sables

Marathon des Sables se numără printre cele mai dificile întreceri de atletism. Ultramaratonul de șase zile presupune o cursă pe un traseu de aproape 250 de km și este egală cu șase distanțe de maraton clasic.

Caracteristica principală a Marathon des Sables este faptul că participanții de sine stătător poartă pe umeri hrana, echipamentul (este necesar să ai rucsac, sac de dormit, fluier, semnalizator, busolă, oglindă de semnalizare, mâncare și pastile de sare) și apă. Din această cauză, greutatea rucsacului poate ajunge până la 15 kg. Cu toate acestea, hrana și-o asigură singuri sportivii, determinând propria strategie. Organizatorii asigură participanții cu apă: pe zi sunt oferiți 12 litri de apă (dimineața, pe traseu și seara).

În afară de asta, condițiile meteorologice au o influență puternică asupra maratoniștilor: vânturi puternice și furtuni de nisip, dar și relief dificil și diferență mare de temperatură. Cursa se desfășoară pe dunele de nisip, câmpiile secetoase și albiile râurilor secate, pe terenul stâncos cu urcușuri și coborâșuri.

Maratonul a fost organizat de francezul Patrick Bauer, care în anul 1984 a traversat Sahara timp de 12 zile. Doi ani mai târziu a avut loc primul maraton Marathon des Sables, în care au ajuns la linia de finiș 23 de participanți.

Traseul se schimbă în fiecare an și este constituit din șase etape de diferită distanță. Participanții află traseul exact al cursei abia cu o zi înainte de start.

Dmitrii Voloșin este primul moldovean care va participa la Marathon des Sables. Dmitrii este vestit prin faptul că promovează sportul amator și turismul în Moldova, organizând evenimente sportive de amploare, inclusiv Chisinau International Marathon, cursa de ciclism Criterium, competiţia de înot în apă deschisă SeaMile, dar și ștafeta ultramaraton Rubicon. În afară de asta, Dmitrii Voloșin însuși participă activ la diferite maratonuri, inclusiv cel din New York, Chicago, London, Berlin, Tokio, dar și alte curse renumite prin condițiile dure. Unul dintre acestea este cursa ultramaraton Comrades Marathon din Africa de Sud.

TIMPUL.MD 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *