Actualitate

Procuratura isi recunoaste greselile

Faimosul dosar al ambulantelor

Dupa ce Vladimir Sarban, Vladimir Modarca, Ion Paladi, Alexei Cebanenco si Gheorghe Railean au fost purtati mai bine de cinci ani prin instantele de judecata, au petrecut luni de zile in izolatoarele de detentie si au fost umiliti, procurorul Marcel Tumuruc a solicitat incetarea procesului penal din motivul lipsei elementelor infractiunii. Aceste dosare au fost pornite in anul 2004, cei cinci fiind invinuiti de diferite infractiuni pe perioada activitatii lor in administratia locala a capitalei.

Ieri, patru dintre „inculpati”s-au prezentat la Judecatoria sectorului Centru a capitalei la a 215-a sedinta de judecata. Deoarece Gheorghe Railean a lipsit din motive de boala, sedinta va fi continuata luni, 15 februarie. De la bun inceput, instanta a hotarat sa comaseze cele cinci dosare in unul singur, devenind astfel un proces anevoios, cu sute de martori.

Pe cei cinci i-a indignat pledoaria procurorului, chiar daca acesta cere incetarea urmaririi penale, si ei sunt nedumeriti de ce a fost nevoie de mai mult de cinci ani ca procuratura sa recunoasca indirect ca procesele penale au fost fabricate la comanda si ca ei au fost, de fapt, niste jertfe ale regimului politic de atunci.

„In alte imprejurari, solicitarea procurorului de a inceta procesul din motivul lipsei elementelor infractiunii mi-ar fi provocat o mare satisfactie. M-as fi bucurat ca aceste afirmatii sa fi fost facute cu peste cinci ani in urma, dar cum sa ma bucur acum, daca anume acest procuror, atunci cand ma aflam in arest la domiciliu, m-a ademenit, prin inselaciune, la CCCEC, pentru a fi retinut, in mod repetat, la 19 noiembrie 2004, cu toate ca stia cu certitudine ca temeiul retinerii este inventat. Cine oare s-ar bucura, dupa 1914 zile de urmarire penala si de presiune psihologica? CEDO s-a pronuntat inca in toamna lui 2005 in cazul ambulantelor, la mai putin de noua luni de zile de la sesizare, iar la noi procesul inca mai dureaza”, se intreaba Vladimir Sarban.

Va amintim ca Sarban a fost incarcerat in noiembrie 2004, in „dosarul ambulantelor”, fiind eliberat in octombrie 2005, doar dupa publicarea, la 4 octombrie 2005, a hotararii Curtii Europene pentru Drepturile Omului.

Avocatii lui Vladimir Sarban, Vladimir Modarca, Ion Paladi, Alexei Cebanenco si Gheorghe Railean au cerut instantei de judecata ca toti sa fie achitati si au criticat procurorul care, in opinia lor, a indeplinit o comanda politica.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *