Timpul.md

Perspective 18 Septembrie 2010 | 08:58

Producătorii agricoli au şansa să pătrundă pe piaţa UE

Semnarea unui Acord de liber schimb cu UE va însemna pentru producătorii agricoli din RM deschiderea unei pieţe vaste, dar şi concurenţă dură. Pentru a face faţă exigenţelor, în special, pe conformarea cu cerinţele de calitate şi de securitate alimentară, autorităţile moldovene trebuie să accelereze eforturile de ajustare la standardele europene. Or, la acest moment, o bună parte din cotele oferite la export de UE nu sunt valorificate în totalitate.

Pentru a profita pe deplin de beneficiile unei eventuale deschideri şi mai aprofundate, e nevoie de a crea condiţii pentru creşterea randamentelor şi producţiilor culturilor agricole. Acestea sunt concluziile studiului „Impactul viitorului Acord de liber schimb între RM şi UE asupra sectorului agroalimentar din RM”, prezentat la 10 septembrie la IDIS „Viitorul”.

Pătrunderea pe piaţa UE reprezintă pentru producătorii agricoli o şansă nu atât de uşor de valorificat, explică autorul studiului, expertul economic IDIS, Viorel Chivriga: „Intrarea pe piaţa UE sună bine şi atractiv pentru fermierii noştri - asta înseamnă potenţial mare de absorbţie, putere de cumpărare ridicată şi stabilitate relativă a preţurilor. Însă, pe această piaţă concurenţa este extrem de dură”. O altă barieră la dinamizarea exporturilor spre UE este sistemul sanitar şi fitosanitar, care tranzitează extrem de lent de la standardele sovietice bazate pe GOST-uri la cele internaţionale, moderne, subliniază coautorul studiului, economistul Ion Perju.

Procesul de deschidere va avantaja considerabil economia RM, constată coautorul studiului, expertul asociat Alexandru Fala: „Pe termen mediu şi lung, se estimează creşterea afluxului investiţiilor străine directe şi a investiţiilor locale în sectorul agroalimentar, şi modernizarea agriculturii şi a unităţilor din industria prelucrătoare”. Totodată, Fala este de părere că, după semnarea Acordului de liber schimb aprofundat, importurile din UE vor creşte cu 11,1-15,5%. Economistul mai estimează o creştere spectaculoasă a importului unor produse agroalimentare din UE, care au acum o pondere mică, cum ar fi băuturile alcoolice.

Pentru a exploata la maximum avantajul deschiderii economice a UE, studiul recomandă autorităţilor să insiste pe negocierea creşterii contingentelor tarifare la produse precum băuturile alcoolice, zahărul şi cerealele. Între timp, ajustarea la standardele de calitate europene trebuie să se producă la turaţii maxime.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus