CSI / Rusia

Profitul Gazprom s-a prăbuşit brutal în 2014, la 2,8 mld euro, faţă de 20 miliarde în 2013

Profitul net al societăţii, care se laudă în urmă cu câţiva ani că este cea mai profitabilă din lume, s-a ridicat anul trecut la doar 159 miliarde ruble (2,8 miliarde euro la cursul de miercuri), faţă de 1.139 miliarde ruble (20 miliarde euro) în 2013.

Cifra de afaceri a Gazprom a crescut cu 6,4% la 5.589 miliarde ruble (98 miliarde euro), susţinută de creşterea cu 4% a vânzărilor de gaz către Europa, piaţă să cea mai rentabilă, la 1.752 miliarde ruble (30,8 miliarde euro).

În schimb, vânzările către fostele ţări din URSS au scăzut cu 2% la 411 miliarde ruble (7,2 miliarde euro). În Rusia, ele au crescut cu 3% la 820 miliarde ruble (14 miliarde euro).

Perioada este dificilă pentru Gazprom care va trebui să facă faţă în 2015 unei scăderi semnificative a preţului gazului natural la export, indexat cu cel al petrolului, care s-a prăbuşit şi el anul trecut.

Grupul este vizat şi de o anchetă a Comisiei Europene, fiind acuzat de abuz de poziţie dominantă.

În plus, Uniunea Europeană încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaz iar Moscova a decis să anuleze proiectul gazoductului South Stream spre Europa pentru a-l înlocui cu un gazoduct spre Turcia.

Livrările în China nu urmează să înceapă decât în 2018 şi există dificultăţi mari legate de semnarea unui nou contract cu Beijing pentru un al doilea gazoduct care să îl completeze pe cel aflat în prezent în construcţie.

Mai mult, Gazprom trebuie să facă faţă unei concurente sporite în Rusia şi pe piaţă asiatică din partea concurentului sau privat Novatek dar şi din partea gigantului petrolier de stat Rosneft.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *