Timpul.md

Actualitate 14 Noiembrie 2017 | 10:32

Proiectul „Livada Moldovei”: Pot fi accesate credite de până la 5 milioane euro

Banca Europeană de Investiții oferă țării noastre un împrumut de circa 120 milioane euro pentru restructurarea lanțului valoric al sectorului horticol, transmite CURENTUL.

Beneficiarii sunt peste 300 de agenţi economici şi peste 52 mii de gospodării ţărăneşti, ce vor putea accesa banii în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Proiectul ce va fi implementat până în anul 2021 are drept obiectiv reabilitarea sectorului Horticol prin tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti.

În cadrul Proiectului sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: BC „Energbank” SA, BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA, BC „Procredit Bank” SA și BC „Comerțbank” SA. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediul BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5 mii euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de aproximativ 5-6% pentru credite în valută. În cadrul Proiectului sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

Pentru investiții în laboratoare, instituții educaționale și asigurarea siguranței alimentelor, în cadrul proiectului sunt rezervate 12 milioane de euro, adică 10 la sută din valoarea totală a creditului disponibil. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus