Timpul.md

Ultima oră 23 August 2018 | 08:31

Propaganda rusă continuă retorica războinică: Deveselu poate fi distrus în două minute de noul MiG rusesc

Unul dintre principalele canale de propagandă ale Kremlinului – Sputnik – a publicat un articol al unui presupus analist militar, care susține că noile avioane rusești de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete Kinjal, ar putea distruge în „două minute” scutul antirachetă din România.

Sputnik.md, site-ul în limba română al propagandei ruse, a publicat un articol semnat de Aleksandr Hrolenko, care se recomandă a fi „analist militar”.

„La ce se așteptau «partenerii» atunci când au amplasat la Deveselu radarul american AN/SPY-1 (intergrat în sistemul Aegis Ashor) și sistemul de lansare Standard SM-3 Block IB, care poate fi utilizat pentru lansarea rachetelor Tomahawk? Probabil presupuneau că Moscova nu va observa apariția în România a versiunii modificate a crucișătorului de clasa Ticonderoga (fapt care contravine Tratatului privind rachetele cu rază medie de acțiune din 1987). Din păcate, în cazul unui eventual conflict militar de proporții în Europa, baza Pentagonului din România (aflată la 340 kilometri de frontiera cu Moldova) va deveni o țintă prioritară pentru un atac de răspuns sau preventiv al Rusiei”, se arată în analiză.

În articol se mai menționează că noul MiG va putea ajunge rapid din Peninsula Crimeea în România.

„Distanța din Crimeea până în satul Deveselu pe linie dreaptă este peste 700 kilometri. Rachetele hipersonice rusești Kinjal pot fi lansate din orice regiune a Mării Negre (apele teritoriale ale României sunt de 12 mile marine), să manevreze activ și să atingă ținta din orice direcție (…) Baza militară din România este primul obiect al sistemului american global antibalistic în Europa (European Phased Adaptive Approach). După anul 2018 se planifică crearea unui șir de mijloace informaționale și de lansare a sistemului antiballistic (următoarea este Polonia), precum și amplasarea navelor cu sistemul Aegis pentru misiuni de patrulare. În cazul în care tensiunile politico-militare nu se vor diminua prin eforturile diplomatice ale Rusiei, presupun că problema de securitate va fi rezolvată de avioanele de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachetele Kinjal”, mai scrie Hrolenko.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus