Timpul.md

Internațional 20 Iulie 2020 | 07:44

Proteste în extremul orient al Rusiei, pentru a noua zi consecutiv

În câteva orașe mari din orientul îndepărtat al Rusiei au continuat, duminică, manifestațiile în sprijinul guvernatorului arestat al regiunii Habarovsk, Serghei Furgal. 

Mii de oameni au ieșit să protesteze la Habarovsk, Vladivostok, Komsomolsk pe Amur și Birobidjan. Acțiunile de protest nu au fost autorizate, iar forțele de ordine au reținut câțiva activiști în Vladivostok și Birobidjan. La manifestațiile din celelalte orașe, poliția nu a intervenit până acum, ci doar a împărțit măști medicinale participanților, pe fondul riscului extinderii epidemiei de Covid. La Habarovsk a fost a noua zi consecutivă de proteste, iar cu o înainte, potrivit organizatorilor, la manifestații au participat câteva zeci de mii de oameni.

Guvernatorul regiunii Serghei Furgal a fost arestat pe 9 iulie și escortat la Moscova. El este acuzat că ar fi implicat în organizarea unor asasinate cu 15 ani în urmă, iar un tribunal i-a aplicat măsura de arest preventiv pentru două luni. Furgal respinge acuzațiile, iar susținătorii săi le consideră motivate politic. Presa din Habarovsk a scris că, potrivit unei versiuni, în spatele arestării lui Furgal s-ar afla refuzul său de a vinde pachetul de 25% din acțiunile pe care-l deține prin soția sa în gigantul metalurgic Amurstal, unde restul de 75% din acțiuni ar aparține unor apropiați ai Kremlinului. Acțiunile de protest care au început pe 11 iulie în sprijinul lui Furgal sunt cele mai ample din ultimii ani în orientul îndepărtat al Rusiei.

https://moldova.europalibera.org/a/30736237.html 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus