Timpul.md

CSI / Rusia 26 Februarie 2016 | 15:55

Putin: Procesul de pace în Siria va fi "dificil", dar nu există o altă cale

Procesul de pace în Siria va fi "dificil", dar nu există o altă cale, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni a colegiului FSB (Serviciul Federal de Securitate), care intervine cu numai câteva ore înaintea intrării în vigoare a unui armistițiu convenit de Rusia și SUA în Siria, de la care sunt exceptate grupările jihadiste precum Statul Islamic sau Frontul Al-Nosra, relatează TASS și AFP. 

"Înțelegem și ne dăm seama perfect că acesta va fi un proces dificil și poate chiar contradictoriu, dar nu există o altă cale decât cea care să ducă la o reglementare pașnică" a conflictului, a declarat Putin, în fața responsabililor din serviciile secrete ruse, potrivit unor declarații difuzate de televiziunea rusă.

Putin, care a prezidat reuniunea FSB, a declarat că Moscova și-a lansat la timp operațiunea în Siria în toamna trecută, întrucât la scurt timp a reușit să suprime activitatea unor grupări islamiste care erau pregătite să comită atacuri teroriste în Rusia.

"Lupta necruțătoare" împotriva Statului Islamic, Frontului Al Nosra și a altor "teroriști" în Siria va continua și după armistițiu, a spus președintele rus. "Vreau să precizez încă o dată că Statul Islamic, Frontul Al Nosra și alte organizații teroriste recunoscute ca atare de către Consiliul de Securitate al ONU nu sunt vizate (de încetarea focului)", a afirmat Putin, adăugând că "speră că partenerii americani împărtășesc de asemenea acest principiu".

El a cerut FSB să sporească monitorizarea refugiaților care tranzitează teritoriul Rusiei în drum spre Europa.

Pe plan intern, șeful statului rus a atras atenția asupra intensificării activității serviciilor secrete străine pe teritoriul Federației Ruse, potrivit TASS. În 2015, a indicat el, au fost deconspirați 400 de cadre profesioniste și agenți ai unor servicii secrete străine care activau pe teritoriul rus, dintre care 23 au fost deferiți justiției.

Președintele rus a mai spus că dispune de informații potrivit cărora "dușmanii din afară" se pregătesc de alegerile din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) preconizate să aibă loc în toamnă. Rusia va acționa energic pentru "a-și apăra interesele în conformitate cu legislația în vigoare", a spus Putin, trimițând astfel un avertisment indirect formațiunilor de opoziție acuzate de complicitate cu Occidentul în tentativa de a răsturna actualul regim de la Moscova, conform presei ruse.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus