Economie

R. Moldova se usucă, chiar dacă are resurse suficiente de apă

Această cantitate este mai mult decât suficientă pentru lucrările de irigare a terenurilor agricole din țara noastră. De ce însă ne tot plângem că avem secetă și lăsăm la mila Domnului soarta recoltelor? Pentru că sistemele de irigare se află într-o stare deplorabilă după cei 35 de ani de exploatare, iar bani pentru reabilitarea lor nu avem.
 
Problema veche a sistemelor de irigare din RM și-a punctat câteva soluții în cadrul ședinței „Dezvoltarea gospodăririi apelor şi hidroamelioraţiei în Republica Moldova: situaţia actuală, priorităţi şi perspective”, care a avut loc ieri la Ministerul Agriculturii. Suprafața totală a terenurilor irigabile este de 144,6 mii hectare. Actualmente, avem 261 de stații de pompare pentru irigare, dintre care 143 sunt funcționale și pot asigura suprafața de irigare de 65 de mii de hectare. De asemenea, putem folosi și apa a peste 400 de bazine de pe teritoriul țării, cu ajutorul căreia putem iriga încă 36 mii de hectare. Pentru comparație, în anii secetoși 2007 și 2009 au fost irigate mai mult de 30 de mii de hectare de terenuri. În anul curent, sunt irigate doar 14 mii ha. Nivelul scăzut al potențialului de irigare este condiționat de prețul mare al apei, spun specialiștii, preț care la rândul său este dictat de numărul mic al utilizatorilor acestui serviciu. „În 2010, din sistemul de irigare al satului Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni au fost irigate peste 2500 ha, prețul la apă fiind de 4 lei/m³, apoi, în 2012, pe același teritoriu, în lipsa subvențiilor la energia electrică, au fost irigate doar 300 de hectare, iar tariful la apă a crescut până la nouă lei”, a afirmat directorul Agenției „Apele Moldovei”, Marin Adam.

Potrivit specialistului, zona de sud a Moldovei este cea mai afectată de secetă, iar sursa de apă pentru acest teritoriu este râul Prut. „Într-un studiu aproximativ, am constatat că prețul unui hectar dotat cu sisteme de irigare noi și stații de pompare, mașini de udat etc. este de 8.000-10.000 euro”, a adăugat Marin Adam. „Potrivit unei strategii de dezvoltare a acestui sector, până în 2020 ne propunem majorarea suprafețelor terenurilor irigate până la 300 mii de hectare, suprafețelor protejate de inundații – până la 95 mii ha, suprafețelor sistemelor de irigare reabilitate – până la 121,6 mii hectare, precum și a celor cu sisteme de irigare nou-construite – până la 116 mii ha și crearea a 32 de asociații ale utilizatorilor de apă (AUA)”, a spus directorul Agenției „Apele Moldovei”, menționând că pentru aceasta sunt necesare 11 miliarde 463 milioane lei.

Pierdem 400 de MILIOANE de lei anual pentru că nu irigăm culturile agricole

Conform estimărilor, anual ratăm un profit de peste 400 de milioane de lei din cauza lipsei irigării terenurilor. „Avem surse de apă durabilă care ar putea asigura irigarea a până la 400 mii de hectare”, a spus directorul proiectului „Tranziția spre o agricultură performantă”, din cadrul programului „Fondul Provocările Mileniului”, Sergiu Iuncu. „Am moștenit peste 78 de sisteme centralizate de irigare, care acoperă 144 mii de hectare de teren agricol. În prezent însă irigăm 34-36 mii de hectare, adică doar 2% din suprafața totală a terenurilor agricole. Nu putem utiliza capacitatea totală din cauza modelului de gestiune al sistemelor de irigare și infrastructurii existente. Aceste sisteme au fost proiectate în condițiile unei economii centralizate, în care suprafața era gestionată de un număr mic de producători agricoli. În condițiile actuale aceste sisteme sunt neflexibile”, a spus Sergiu Iuncu. „Programul Compact este în derulare. Până în prezent a fost elaborată și aprobată Legea asociațiilor utilizatorilor de apă și toate regulamentele necesare pentru aplicarea acestei legi, a fost creată unitatea de monitorizare și supraveghere a AUA în cadrul agenției „Apele Moldovei” și au fost create 11 AUA. Din decembrie curent până în martie 2013 planificăm să semnăm primele șapte acorduri de transfer de management. De reabilitarea sistemelor de irigare, realizată în cadrul acestui program, vor beneficia nouă mii de producători agricoli din 34 de localități din republică și vor putea fi irigate peste 15 mii ha”, a conchis Sergiu Iuncu.

Statul are obiective, nu și soluții concrete

Șefa Direcției îmbunătățiri funciare și fond funciar din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Angela Dogotari, a enumerat prioritățile și perspectivele pe care și le-a propus să le îndeplinească MAIA până în 2020: reabilitarea sistemelor de irigare existente pe o suprafață de 121,6 mii ha, construcția sistemelor de irigare pe 116 mii ha, majorarea numărului de AUA, stimularea investițiilor pentru procurarea echipamentului și sistemelor de irigare, pregătirea specialiștilor, subvenționarea echipamentului sistemului de irigare etc. Rămâne o nimica toată: identificarea surselor financiare…

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

"În Republica Moldova există suficientă apă potabilă și pentru irigare, numai că noi nu valorificăm această bogăție. Ședința de astăzi are scopul de a prioritiza acțiunile noastre pentru perioada 2012-2020, astfel încât să aducem apa acolo unde este nevoie de ea. Avem nevoie de proiecte pentru ca să existe o claritate atunci când mergem la donatori. Trebuie să etapizăm acțiunile noastre, să vedem care este costul acestor proiecte și atunci începem negocierile cu partenerii noștri de dezvoltare. Am fost vizitați recent de experți din Israel, o țară avansată în domeniul irigării, care ne vor ajuta cu logistica și accesarea fondurilor. Ne-au trimis propuneri, iar la sfârșitul lunii vor veni din nou în RM pentru a implementa pas cu pas această strategie".
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *