Ultima oră

Raport: SUA a repetat greşelile din 11 septembrie şi la atentatul eşuat de Crăciun

 Comisia pentru informaţii a Senatului americani contrazice concluziile administraţiei Obama că tentativa potenţial catastrofală de pe 25 decembrie nu este similară evenimentului din 11 septembrie, deoarece reprezintă un eşec al înţelegerii informaţiilor, nu un eşec al colectării şi înţelegerii.

"Nu suntem de acord. Unele din erorile sistemice pe care le-a descoperit această anchetă au fost citate ca erori şi înainte de 11 septembrie", scrie Comisia.

Raportul pune mare parte din vină pe Centrul Naţional pentru Contraterorism, pe care Congresul l-a creat ca primă agenţie însărcinată cu analizarea informaţiilor.

"NCTC nu şi-a îndeplinit misiunea", scrie raportul. "Este vital ca reformele să fie făcute repede pentru a preveni viitoare atacuri Al Qaeda şi ale altor grupuri teroriste," cere senatorul Dianne Feinstein, preşedinte al comisiei.

În timp ce senatorul Kit Bond, vicepreşedinte, sublinia că "nu există îndoială că impotante erori în informaţii au permis atentatorului de Crăciun să fie aproape de a transforma din nou avioanele noatsre în arme mortale."

"Nu putem depinde de noroc chior, terorişti incompetenţi şi cetăţenii vigilenţi pentru a ne ţine familiile în siguranţă. Este deosebit de important să facem schimbări pentru a preveni acest tip de eşecuri în informaţii."

În ziua de Crăciun 2009, o bombă a eşuat să explodeze la bordul unui avion, iar nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab a fost arestat pentru atac.

Sursa: Antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *