Finanţe

Renumărarea voturilor: un moft sau un drept?

Sâmbătă, CEC a făcut publice rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 28 noiembrie, în urma renumărării voturilor din 15 decembrie. Potrivit cifrelor prezentate, nicio formaţiune politică nu a câştigat sau pierdut nici măcar un procent, respectiv, numărul mandatelor de deputat în parlament a rămas acelaşi – PCRM – 42 mandate, PLDM – 32, PD – 15 şi PL – 12. „Au fost verificate toate listele electorale de bază, suplimentare şi cele de votare la locul aflării, inclusiv fiecare buletin de vot în parte”, a spus Iurie Ciocan, secretarul CEC. Totuşi, diferenţele care s-au constatat ţin de ordinul câtorva sute de voturi, ceea ce nu a fost în măsură să influenţeze rezultatul final. Astfel, în urma numărării repetate a voturilor, în total pe republică, Partidul Comuniştilor a obţinut cu 308 voturi mai mult, în timp ce liberal-democraţii, democraţii şi liberalii au pierdut, respectiv, câte 112, 227 şi 98 de voturi.
De asemenea, nici rata de participare la alegeri nu s-a schimbat radical, aceasta constituind 63,37 %, cu doar două sutimi mai mult faţă de cifra anunţată anterior.

Cazul şocant de la Soroca

În satul Rubleniţa, raionul Soroca, a avut loc un caz care, în opinia lui I. Ciocan, este unul şocant. „Nu cunoaştem care sunt circumstanţele, dar acolo au fost încurcaţi sacii cu buletinele de vot, ceea ce a compromis rezultatele votării de la circumscripţia respectivă. În prezent, de această eroare se ocupă Procuratura raională”, a explicat secretarul CEC. Surse de la Procuratura raională Soroca au confirmat pentru TIMPUL că, probabil, va fi deschis un dosar penal pe acest caz.

Azi-dimineaţă, CEC va transmite raportul final către Curtea Constituţională (CC), instanţa urmând să examineze două aspecte: legalitatea desfăşurării procesului electoral, în general, şi să adopte o hotărâre de validare sau invalidare a mandatelor de deputat.
De fapt, comuniştii susţin că şi renumărarea voturilor a eşuat. Potrivit secretarului PCRM, Iurie Muntean, „renumărarea a fost efectuată cu încălcări grave ale legislaţiei şi a hotărârii Curţii Constituţionale din 12 decembrie”. Cu toate acestea, atât Curtea de Apel (CA), cât şi Curtea Supremă de Justiţie au respins recursul comuniştilor prin care aceştia au cerut accesul la listele electorale. „Menţionez, în special, încheierea CA, în care se spune că constatarea verificării multiple ţine de competenţa organelor de urmărire penală. În cazul dat, noi vom analiza această posibilitate. Vom merge mai departe”, a declarat presei V. Moţarschi.

Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale:

Noi nu facem concluzii de genul dat: dacă s-au cheltuit sau nu în zadar banii. Pentru noi a fost o operaţiune juridică pe care am fost obligaţi s-o facem. Respingem orice discuţii de genul că nu am fi îndeplinit hotărârea CC în deplină măsură, ori am îndeplinit-o parţial.
Dar noi vom cere CC să expedieze Parlamentului RM o adresă prin care să solicite deputaţilor să detalieze Codul Electoral la subiectul votării peste hotare şi să prevadă procedurile în cazul terminării buletinelor de vot, cum s-a întâmplat în câteva birouri din afara ţării. De asemenea, vom cere ca Parlamentului să i se solicite detalierea circumstanţelor care urmează a fi întrunite pentru stabilirea renumărării voturilor. Astăzi, legislaţia doar prevede că, la cererea unui concurent electoral, organul abilitat poate dispune renumărarea, dar nu prevede care sunt circumstanţele întrunite pentru a dispune acest lucru. Desigur, este nevoie de o clarificare.

Vadim Moţarschi, reprezentant PCRM la CEC:

Renumărarea voturilor a eşuat. De ce a eşuat? Pentru că nu au fost îndeplinite în totalitate prevederile deciziei CC din 12 decembrie. Nu ni s-a permis accesul la listele electorale suplimentare şi cele de bază, în vederea verificării lor şi depistării votării multiple. Chiar dacă cifrele nu arată o diferenţă prea mare, totuşi acestea au existat.
În ceea ce priveşte cele 13 milioane de lei, nu PCRM a dispus renumărarea voturilor, dar CC, analizând probele prezentate de PCRM.

Anatol Ţăranu, analist politic:

Desigur că temeiuri pentru a cere renumărarea voturilor nu existau. Ba mai mult, înşişi comuniştii au recunoscut că acest lucru nu va schimba nicidecum situaţia. De fapt, ei au cerut renumărare reieşind în exclusivitate dintr-un interes meschin – pentru a-şi ajusta imaginea la pierderea alegerilor. A fost o acţiune perfect egoistă, de partid, ale cărei costuri trebuie să le achităm noi toţi. Asta încă o dată demonstrează faptul că PCRM este un partid antisistemic, un partid care nu se gândeşte la bunul public. În acest sens, PCRM este un partid nociv pentru R. Moldova şi cu cât mai degrabă el va dispare în formula care există, cu atât mai bine va fi pentru toţi.

Acum un simplu calcul:

13.116.000 lei pentru 308 voturi ale PCRM = 42.584 lei (!) pentru fiecare vot

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *