Politică

Republica Moldova va fi sprijinită militar de către SUA

Joi, preşedintele Nicolae Timofti, în calitate de comandant suprem, a vizitat Ministerul Apărării. O delegaţie de la Departamentul Apărării al SUA a “desantat” vineri la Chişinău: întâlniri oficiale cu premeriul Vlad Filat şi ministrul Vitalie Marinuţa. Motivul: consultări bilaterale în domeniul Apărării.

La discuţia cu Vlad Filat, la care a participat şi ambasadorul William H. Moser, au fost examinate aspecte ce vizează cooperarea în domeniul pregătirii profesionale a militarilor din R Moldova, precum şi posibilitatea de participare la operaţiuni de menţinere a păcii.

„Salutăm eforturile Ministerului Apărării în derularea reformei militare în contextul integrării europene a R Moldova. Consultările bilaterale reprezintă un pas important în consolidarea relaţiei în domeniul Apărării dintre ţările noastre şi un prilej bun pentru a discuta mai multe aspecte de interes comun, inclusiv modul în care SUA poate sprijini Armata Naţională în promovarea reformelor”, a afirmat Celeste Wallander, adjunctul asistentului Secretarului Apărării al SUA.

Ministrul Apărării a salutat prezenţa oficialului american la Ministerul Apărării şi a menţionat că colaborarea în domeniul apărării cu SUA este foarte importantă pentru R. Moldova. Vitalie Marinuţa a apreciat contribuţia SUA la modernizarea Armatei Naţionale şi a menţionat că obiectivul principal al acestui proces este dezvoltarea capabilităţilor militare pentru asigurarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a R Moldova. „Statele Unite ale Americii sunt un partener valoros, iar asistenţa oferită Armatei Naţionale relevă caracterul dinamic şi multidimensional al colaborării moldo-americane. Îmi exprim speranţa că, în plan bilateral, cooperarea dintre Moldova şi SUA va fi în viitor cel puţin la fel de productivă ca până în prezent”, a declarat ministrul Apărării.

Vlad Filat si Celeste Wallander

Subiectele principale de pe agenda consultărilor moldo-americane în domeniul apărării au fost realizările în plan bilateral şi priorităţile de cooperare pentru anii 2012-2013. În cadrul consultărilor au fost abordate inclusiv aspecte privind derularea reformei în sectorul de Apărare şi progresul Armatei Naţionale în pregătirea subunităţilor pentru operaţiunile de menţinere a păcii.

În timpul consultărilor, a fost evaluată instruirea profesională a militarilor Armatei Naţionale în instituţiile de profil din SUA prin intermediul Programul IMET (Educaţie şi Instruire Militară Internaţională). În prezent, 10 militari ai Armatei Naţionale din Republica Moldova studiază în SUA, iar, în perioada 1994 – 2011, au beneficiat de oportunităţi de perfecţionare profesională peste 300 de militari.

Consultările bilaterale în domeniul Apărării între R Moldova şi SUA au loc o dată la doi ani, începînd cu anul 2000. Colaborarea în domeniul Apărării se desfăşoară în baza memorandumului semnat la 4 decembrie 1995.

Preşedintele Nicolae Timofti, în calitate de comandant suprem

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Comandantul Suprem al Forţelor Armate, a avut joi o întrevedere cu reprezentanţii Ministerului Apărării. În opinia sa, colaborarea cu partenerii externi va fi una din oportunităţile Republicii Moldova principale pentru a perfecţiona din punct de vedere profesional corpul de ofiţeri şi subofiţeri al armatei, de a moderniza echipamentul necesar executării misiunilor ce revin Ministerului Apărării, inclusiv în zona de securitate.

Nicolae Timofti, in vizita la Armata Nationala

„Societatea noastră, fireşte, este interesată ca sistemul de securitate militară să fie adecvat situaţiei geopolitice şi resurselor economice ale statului. Identificarea şi păstrarea echilibrului necesar între necesităţile armatei şi ale societăţii, în interesul statului şi al cetăţenilor săi, se vor număra constant printre principalele mele preocupări”, a declarat Nicolae Timofti.

În cadrul întrevederii preşedintelui Timofti cu conducerea Ministerului Apărării, principalele teme de discuţie au fost perfecţionarea continuă a contingentului, dotarea cu echipamente moderne a Armatei Naţionale şi cooperarea cu forţele armate ale altor state în cadrul asigurării păcii în regiunea transnistreană.

„Nu este un secret că dotarea armatei din punct de vedere logistic este insuficientă, că armamentul şi instalaţiile militare sunt învechite, şi fizic şi moral. Vor fi susţinute eforturile ministerului de a asigura armata cu echipament nou, adecvat îndeplinirii sarcinilor trasate, inclusiv în baza unor programe de colaborare cu partenerii externi”, a mai menţionat Nicolae Timofti.

Via Ziuaveche.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *