Actualitate

RUSKII MIR / Peste 150 de persoane, printre care lideri ai opoziţiei ruse, activişti şi jurnalişti, au fost reţinute

Peste 150 de persoane, printre care lideri ai opoziţiei ruse, activişti şi jurnalişti, au fost reţinute, sâmbătă, după ce poliţia a descins la o reuniune politică desfăşurată în Moscova, afirmă surse citate de agenţia DPA.

Membri ai serviciilor de securitate au descins, sâmbătă, într-un hotel din Moscova unde avea loc o reuniune a grupului de opoziţie Rusia Deschisă. Au fost reţinute peste 150 de persoane, lideri ai opoziţiei, activişti prodemocraţie şi jurnalişti. Printre persoanele reţinute se numără politicienii de opoziţie Vladimir Kara-Murza, vicepreşedintele organizaţiei civice Rusia Deschisă, Ilja Jaşin, membru al mişcării Solidaritatea (Solidarnost) şi consilier local în districtul Krasnoselski din capitala Rusiei, şi Evgheni Roizman, fost primar al oraşului Ekaterinburg. De asemenea, a fost reţinut activistul civic Andrei Pivovarov.

Reuniunea politică a fost organizată de mişcarea Rusia Deschisă, care are statut de organizaţie nonguvernamentală, pentru pregătirea campaniei electorale premergătoare scrutinului legislativ federal programat în Rusia în septembrie.

Poliţia a confirmat operaţiunea, justificând intervenţia prin faptul că mişcarea Rusia Deschisă, fondată de omul de afaceri Mihail Hodorkovski, este o organizaţie "indezirabilă" în Rusia.

"Poliţia execută ordinele criminale ale unui dictator nebun", a comentat, prin Twitter, politicianul Ghennadi Gudkov, un critic al Kremlinului.

Incidentele intervin în contextul în care în ultimele luni în Rusia s-au amplificat protestele. Disidentul Aleksei Navalnîi a fost condamnat la închisoare după revenirea din Germania, unde a fost tratat ca urmare a unui atac neurotoxic. Vineri, avocaţii lui Aleksei Navalnîi au afirmat că nu ştiu în ce penitenciar se află, iar autorităţile ruse au transmis că doar rudele apropiate ale disidentului vor fi informate în ce închisoare este. Însă, deocamdată, nici familia lui Aleksei Navalnîi nu ştie exact unde se află acesta.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *