Timpul.md

Actualitate 16 Martie 2021 | 07:14

RUSKII MIR. Aleksei Navalnîi descrie penitenciarul în care a fost dus drept un lagăr de concentrare

 

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a denunțat luni că este încarcerat într-un ”lagăr de concentrare” într-un mesaj pe contul său de pe Instagram, făcând public astfel locul său de detenție după mai multe zile de incertitudine, relatează AFP, preluat de Agerpres.

”Trebuie să recunosc că sistemul penitenciar rus a reușit să mă surprindă. Nu am crezut că se poate construi un lagăr de concentrare la 100 km de Moscova”, scrie militantul anticorupție.

El a precizat că se află în colonia penitenciară nr.2 de la periferia orașului Pokrov, în regiunea Vladimir, unde trebuie să ispășească doi ani și jumătate de închisoare.

Mesajul său este însoțit de o fotografie a sa mai veche, nedatată, în care apare ras în cap.

”Trei lucruri continuă să mă surprindă: cerul înstelat de deasupra noastră, imperativul categoric (o lege care trebuie respectată necondiționat și este justificată ca scop în sine) din forul interior al fiecăruia și senzația incredibilă de a-ți trece mâna peste capul tocmai ras”, spune opozantul în vârstă de 44 de ani.

Navalnîi, care își intitulează mesajul ”Salut tuturor din Sectorul A de control intensificat”, spune că tot ceea ce face și gesturile sale sunt înregistrate de camere de supraveghere:”Toată lumea este supravegheată și cea mai mică încălcare duce la un raport”.

De mai multe zile, avocații lui Aleksei Navalnîi încercau să afle locul unde a fost dus după transferul său la sfârșitul lunii februarie după condamnarea în apel.

Înconjurată de un gard înalt cu sârmă ghimpată în partea de sus, închisoarea unde se află a fost descrisă ca fiind deosebit de dură de către foști deținuți.

Opozantul Konstantin Kotov, care a stat aici mai bine de un an, a descris un mediu în care deținuții nu au practic timp liber și sunt complet rupți de exterior.

Arestat în ianuarie la revenirea sa la Moscova din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, pentru care el acuză Kremlinul, Navalnîi este vizat de mai multe proceduri judiciare pe care el le consideră că având caracter politic.

El a fost condamnat într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care el, organizații neguvernamentale și multe capitale occidentale îl consideră de natură politică.

Navalnîi s-a simțit brusc rău în august în timpul unui turneu electoral în Siberia. În stare de comă a fost transportat de urgență în Germania, iar ulterior trei laboratoare europene au stabilit că opozantul rus fusese otrăvit cu agent neurotoxic de tip Noviciok, conceput în epoca sovietică.

Opozantul și apropiații săi acuză de atunci o echipă a serviciilor secrete ruse (FSB) că ar fi la originea acestei otrăviri, la ordinul președintelui Vladimir Putin, ceea ce autoritățile ruse neagă cu vehemență, avansând diferite versiuni pentru a explica boala subită a opozantului.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus