Timpul.md

Chișinău 26 Ianuarie 2012 | 06:22

S.O.S. pentru Centrul istoric al Chişinăului: Hotel în loc de monument!

Monumentul de arhitectură situat pe strada Sciusev, 52, care datează din 1851, va fi transformat într-un hotel cu restaurant, parcare, un complex comercial şi o mini-fabrică de prelucrare a peştelui. 

Despre aceasta au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, avocaţii reclamanţilor care au acţionat în judecată actualul proprietar al imobilului şi autorităţile care au admis ca acesta să fie demolat.

Unul dintre avocaţi, Violeta Gaşiţoi, citat de agenţia Info-Prim Neo, a menţionat că, deşi iniţial proprietarul a primit refuz din partea Primăriei şi a Ministerului Culturii (MC), el a găsit alte căi şi persoane cu funcţii de răspundere prin care a obţinut, în 2010, semnăturile necesare pentru demolarea clădirii şi construirea hotelului. Locatarii din curtea comună s-au adresat în judecată. Curtea de Apel a respins însă acţiunea lor şi a permis demolarea imobilului. Aceştia au făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). „Dacă CSJ nu va anula decizia Curţii de Apel, ne vom adresa la CEDO”, a spus un alt avocat, Roman Zadoinov. Prezent la conferinţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă, a menţionat că reprezentantul MC care a avizat documentul de demolare a monumentului a fost demis. Imobilul din strada Sciusev, 52 aparţinea lui Ivan Svaricebsky. Arhitectura este în stil eclectic cu tendinţe de modern.  

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus