Cultură

Sărbătoare MARE 5 ianuarie – Ce se face în ajun de Bobotează

Calendar ortodox 5 ianuarie: zi de post negru

În Ajunul Bobotezei se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic.

În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ține post negru, conform crestinortodox.ro.

Creștinii postesc în această zi, pentru a putea lua apă sfințită – Agheasma Mare. Agheasma se bea timp de 8 zile de la Bobotează, până pe 14 ianuarie inclusiv, când se încheie praznicul cu slujbele și cântările Bobotezei.

Ziua de 5 ianuarie anunță una dintre cele mai mari minuni pe care Dumnezeu a făcut-o cu omul, după Nașterea Mântuitorului Hristos.

Este vorba de faptul că omul își va pune mâinile pe creștetul Domnului, a Creatorului său. Se ține post în ziua de 5 ianuarie pentru a ne pregăti de întâlnirea dintre Creator și creatură, scrie doxologia.ro

În noaptea de Bobotează se deschid cerurile

Se spune că cel care vede acest lucru în noaptea de 5 ianuarie, Dumnezeu îi îndeplinește dorința. În această noapte, ouăle de corb crapă din cauza gerului și, astfel, ies puii, care vor încerca să zboare.

Fetele mari pot să-și afle ursitul, punând noaptea sub pernă un fir de busuioc de la preot. Se spune că peste noapte vor visa chipul celui sortit.

O altă superstiție ne mai spune că cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos în anul ce urmează.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *