IT&C

Savantul care a elaborat Enoxilul

Astazi se implinesc 60 de ani de la nasterea profesorului universitar Tudor Lupascu, director al Institutului de Chimie al Academiei de Stiinte a Moldovei.

Profesorul universitar Tudor Lupascu este un savant cu renume in domeniul chimiei fizice, protectiei mediului si folosirii rationale a resurselor naturale. El a elaborat conceptia de sinteza dirijata a absorbantilor carbonici cu proprietati programate, in baza careia au fost elaborate si brevetate noi sortimente de absorbanti pentru dezintoxicarea organismului uman si protectia mediului inconjurator. In 2009, in baza brevetelor de inventie ale savantului, la SA „Monolit” si SRL „Odgon” au fost construite si date in exploatare linii tehnologice de producere a unor materialele de constructie noi, mai ieftine si mai eficiente.

De asemenea, Tudor Lupascu a elaborat si a brevetat noi produse farmaceutice in baza substantei biologic active Enoxil. Preparatele medicamentoase produse la SA „Farmaco” au fost testate in patru clinici din Chisinau, iar rezultatele obtinute au demonstrat ca aceste preparate manifesta efecte curative de inalta eficienta in cazul bacteriozelor si micozelor, leziunilor post-radiante la bolnavele oncologice, precum si in tratamentul leziunilor traumatice ale tesuturilor maxilo-faciale la copii.

Tudor Lupascu este autorul a peste 500 de lucrari stiintifice, inclusiv patru monografii, are 47 de inventii brevetate, fapt pentru care in 2009 a urcat pe primul loc in topul inventatorilor. Azi, 2 martie, la ora 14.00, in sala Bibliotecii Stiintifice Centrale a Academiei de Stiinte din Moldova, va avea loc sedinta Consiliului Stiintific al Institutului de Chimie, consacrata vietii si activitatii distinsului savant.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *