Timpul.md

Actualitate 24 Iunie 2015 | 12:50

Sebastian Ghiţă a primit interdicţie de a părăsi Ploieştiul şi de a desfăşura activitate de deputat. DNA: Tigăi electorale şi coruperea alegătorilor din R. Moldova

Sebastian Ghiţă a primit interdicţie să părăsească Ploieştiul şi să "desfăşoare activitate în calitatea de deputat".

Procurorii DNA au anunţat că au dispus aceste obligaţii pentru că au extins urmărirea penală faţă de Ghiţă pentru trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, pe lângă acuzaţia iniţială de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

DNA anunţă că vizează fapte din perioada 2000-2015. Procurorii spun că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, Ghiţă ar fi cumpărat "de pe piaţă neagră (...) aşa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze".

DNA susţine că Sebastian Ghiţă ar fi "conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro".

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că măsură controlului judiciar cu noile obligaţii se aplică de astăzi, 24 iunie 2015, până pe 14 august 2015. De asemenea, în comunicatul DNA este precizat că, "în cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi au colaborat cu Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei".

Procurorii anunţă că verificările asupra activităţilor lui Sebastian Ghiţă vizează perioada 2000-2015, deci de când acesta avea 22 de ani. "În perioada 2000-2015, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a obţinut importante sume de bani în mod nelegal - prin traficarea influenţei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la baza operaţiuni reale", se arată în comunicatul DNA.

Comunicatul integral al DNA:


"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus, faţă de inculpatul GHIŢă SEBASTIAN AURELIAN, deputat, modificarea condiţiilor controlului judiciar dispus anterior şi prelungit, cu impunerea unor obligaţii suplimentare, şi anume:

- să nu desfăşoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârşit fapta,
- să nu părăsească localitatea Ploieşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.

Acestora li se adaugă obligaţiile anterioare, respectiv:

- să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat,
- să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei,
- să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
- să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţă procurorilor şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale,
- să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme,

Măsură controlului judiciar cu noile obligaţii se aplică începând de la dată de 24 iunie 2015, până la dată de 14.08.2015 (când expiră durata măsurii).

Obligaţiile suplimentare din conţinutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acţiunii penale faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- trafic de influenţă,
- complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene,
- spălare de bani, în formă continuată,
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- coruperea alegătorilor,
- efectuarea de operaţiuni financiare, că acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.

Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Din ordonanţă de modificare a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt :

În perioada 2000 - 2015, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a obţinut importante sume de bani în mod nelegal - prin traficarea influenţei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la baza operaţiuni reale. Banii au fost 'spălaţi' printr-o multitudine de operaţiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceştia au fost folosiţi în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi preşedinţiale din anul 2014. Tranzacţiile financiare menţionate au avut că scop şi rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate că valoare, reprezentând impozit pe profit şi T.V.A.

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de 'spălare' se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.

Probele administrate au relevat două situaţii relevante pentru măsurile ce vor fi dispuse.
1.În primul rând, în derularea activităţii infracţionale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. şi S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni şi influenţe asupra şefului Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcţia de deputat pe care o deţine din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe şeful U.I.P. să efectueze plăti către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiţii de nelegalitate şi în contextul în care urmă să încaseze, din cuantumul acestor plăti, comisionul stabilit pentru traficul de influenţă exercitat în favoarea agentului economic arătat.
Folosirea ascendentului conferit de funcţia de demnitar - deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetului Parlamentar Ghiţă Sebastian Aurelian şi adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcţie pe şeful U.I.P. şi asupra căruia deputatul exercită, de asemenea, presiuni în acelaşi scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcţie a şefului U.I.P.

2.În al doilea rând, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian controlează încă, direct sau indirect (prin interpuşi - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Operaţiunile efectuate de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societăţi sunt incompatibile cu funcţia de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispoziţiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

O parte din sumele de bani obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de către Ghiţă Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.

Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a candidat şi a câştigat un post în Camera Deputaţilor, o parte din banii 'economisiţi' în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extraşi şi folosiţi pentru achiziţionarea de pe piaţă neagră de aşa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze.

Pentru justificarea aparenţă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăţilor controlate de acesta.

În acelaşi registru infracţional, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro.

Inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de inculpat şi noile acuzaţii, conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penală.

În cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi au colaborat cu Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedura penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie."

sursa: hotnews.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus