Actualitate

Secretarul General al CoE a salutat, în 2013, trecerea la sistemul electoral mixt

La puţin timp de la votarea legii, Consiliul Europei, printr-o declaraţie a secretarului general Thorbjorn Jagland, a salutat trecerea Moldovei de la sistemul vechi, la sistemul de vot mixt pentru alegerile parlamentare, argumentând că actualul sistem de vot ar favoriza dorinţa liderilor politici, în defavoarea dorinţei alegătorilor. “Actualul sistem electoral din R. Moldova favorizează dreptul şi voinţa exclusivă a liderilor politici la întocmirea listelor de candidaţi pentru calitatea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Thorbjorn Jagland citat de presa din Republica Moldova.

Amintim că în aprilie 2013 Parlamentul a votat pentru trecerea la votul mixt. Proiectul a fost inițiat și atunci de Partidul Democrat și susținut de PLDM, formațiune care era reprezentată atunci și de Maia Sandu, care îndeplinea funcția de ministră a Educației. Maia Sandu se pronunță acum împotriva schimbării sistemului electoral, în pofida faptul că cetățenii cer această reformă și nici măcar nu participă la dezbaterile pe acest subiect, deși Comisia de la Veneția și oficialii europeni s-au pronunțat pentru continuarea discuțiilor.

De asemenea, societatea civilă apropiată de PLDM în 2013 nu a reacționat la modificarea sistemului electoral, așa cum o face acum, ceea ce demonstrează că face partizanat politic.
 
Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *