Social

Spaţiile verzi din Chişinău s-au redus cu circa o mie de hectare în 25 de ani

Constatarea aparţine Mişcării Ecologiste Urbane, care a lansat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, o declaraţie prin care propune mecanisme de soluţionare în mod profesionist a problemei de protecţie a spaţiilor verzi.

Preşedintele Mişcării Ecologiste Urbane, Cornel Mîrza, a declarat că organizaţia pe care o conduce împărtăşeşte îngrijorările populaţiei în legătură cu reducerea constantă, în proporţii deosebit de mari, ca urmare a defrişărilor neargumentate, a numărului de arbori şi a suprafeţei generale a spaţiilor verzi din Chişinău. Impactul negativ asupra mediului urban este vizibil mai cu seamă pe fundalul creşterii de patru-cinci ori a numărului de automobile, iar concentraţiile de gaze toxice şi praf depăşesc normele sanitare de trei ori.

Cornel Mîrza a spus că autoritățile de mediu autorizează cu uşurinţă tăierea copacilor din spaţiile verzi pentru a construi în locul lor spaţii comerciale sau parcări. Problema este că Primăria municipiului Chişinău nu are o strategie de gestionare a spaţiilor verzi şi nici nu intenţionează să o elaboreze, iar documentele de autorizare şi defrişare sunt elaborate şi semnate cu încălcarea cerinţelor legislaţiei în vigoare.

Dumitru Arion, membru al Mişcării Ecologiste Urbane, subliniază că este necesară elaborarea Registrului spaţiilor verzi. Registrul ar conţine informaţii despre inventarierea tuturor arborilor şi arbuştilor din capitală, starea sănătăţii fitosanitare, măsuri de întreţinere şi îmbunătăţire a vieţii plantelor.

Un studiu elaborat de Mişcarea Ecologist Urbană arată că din zona centrală a capitalei, în partea veche a oraşului, au fost defrişaţi circa 50% din copacii de pe marginea străzilor, iar în locul lor s-au amenajat spaţii de parcare.

În acest context, membrii Mişcării propun stoparea provizorie, printr-o decizie a Consiliului municipal Chişinău, a lucrărilor de tăiere a arborilor, cu excepţia celor avariaţi. Totodată, să fie creat un grup în care să intre specialişti şi experţi independenţi, care să examineze legalitatea autorizaţiilor de defrişare eliberate până în prezent. Se propune şi crearea pe lângă Primăria capitalei a unui consiliu de experţi în domeniul ecologiei, care ar acorda consultanţă calificată în procesul de luare a deciziilor de mediu.

Declaraţia Mişcării Eclogiste Urbane va fi transmisă autorităţilor publice locale şi instituţiilor de mediu responsabile.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *