Timpul.md

Actualitate 30 Octombrie 2018 | 15:53

Stoltenberg: Rusia încalcă Tratatul INF

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Rusia ca a desfășurat la frontierele europene rachete capabile să transporte focoase nucleare, transmite agenția Reuters. Potrivit oficialului NATO, Moscova amenință tratatul privind controlul armelor nucleare care a ajutat la stoparea războiului rece. Șeful Alianței a cerut guvernului rus să „asigure o respectare completă și transparentă” a Tratatului privind fortele nucleare intremediare (vizand rachete cu raza medie si scurta de actiune – INF).

La începutul acestei luni, acuzând Moscova de încălcarea INF, președintele Donald Trump și-a anunțat intenția de a se retrage din acest tratat. Documentul, semnat între SUA și URSS în 1987, interzice părților să dezvolte și să se înarmeze cu rachete lansabile de la sol cu ​​o raza de actiune cuprinsă între 500 și 5.500 kilometri.

Autoritățile ruse au caracterizat drept „șantaj” decizia SUA și au amenințat cu „măsuri de retorsiune de natură militară”.

La începutul lunii octombrie, ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey-Hutchinson, a avertizat că Pentagonul va neutraliza în mod preemptiv armele rusești dezvoltate cu încălcarea prevederilor INF.

Anul trecut, administrația americană a raportat că SUA vor dezvolta propriile sisteme de rachete cu lansare de la sol, dacă Rusia nu va înceta încălcările tratatului menționat. Mai târziu, s-a anuntat despre alocarea de fonduri pentru a dezvolta acest tip de arme.

În septembrie, publicația Breaking Defense, citând surse din cadrul Departamentului Apărării al SUA, a scris că Pentagonul a dezvoltat pentru prima dată de la prăbușirea URSS un sistem de rachete cu lansare de la sol cu o raza de actiune de 1.600 kilometri. S-a remarcat faptul că sistemul este conceput pentru a învinge apărarea antiracheta a Rusiei și pentru distrugerea centrelor de comandă fortificate.

http://www.paginaderusia.ro/

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus