Opinii și Editoriale

Stop alegerilor anticipate!

Subsemnatul, persoana cu suficienta experienta, mai ales economica, stiintifica – in domeniul matematicilor abstracte si aplicative, educationale, de la „coarnele plugului” si cu vreo optzeci de ani pe umeri, lesne isi poate imagina lenta, dar sigura, coborare spre o saracie profunda, in primul rand, a celor de la tara, a sarmanilor batrani, a nevoiasilor, a miilor de someri – din cauza luptei din varful Puterii.

Conducerea comunistilor, in special, partea cea din parlament, cu certitudine este predispusa, avand o situatie materiala si financiara, as zice, excelenta, sa nu-l voteze nu numai pe Marian Lupu la postul de presedinte al Republicii Moldova, ci si pe oricine altul, daca nu este din echipa comunista sau dintre simpatizantii ei. Volens-nolens, asta in mod imperativ va conduce la alegeri anticipate. Guvernarea noua e capabila sa intreprinda multe pentru a frana intr-o masura oarecare aceasta coborare, insa nu putem neglija si alti factori, precum ar fi: scaderea entuziasmului ministrilor si a diviziunilor subordonate ale acestora, doar stiind ca sunt in functie cel mult pentru un an de zile; tratativele cu obtinerea creditelor vor fi mai dure sau ar putea chiar sa fie amanate pana la instalarea unei guvernari sigure, pentru un rastimp de cel putin patru ani.

Indiscutabil, degradarea medicinei, educatiei, stiintei, sectorului agro-industrial etc. va continua. Grevele isi vor mari intensitatea, rapind din timpul guvernantilor si mai mult. Se vor inteti si alte dezordini in societate. De aceea consider ca este imperios necesar ca societatea sa ia atitudine fata de alegerea presedintelui. De exemplu, mai intai, Academia de Stiinte sa convoace urgent adunarea generala, la care presedintele acesteia, Gheorghe Duca, sa tina un discurs, dupa care sa se adopte un demers in care sa-si expuna pozitia in chestiunea respectiva; senatele tuturor institutiilor de invatamant superior, la fel, in mod urgent sa se intruneasca in acelasi scop. Apoi sa intervina uniunile scriitorilor, jurnalistilor si celelalte organizatii de creatie.

Merita aplauze Gagauzia, pentru atitudinea ferma adoptata in problema in cauza. E simptomatic ca Transnistria tace, intarindu-si „frontierele” nelegitime. In al doilea rand, „Teleradio-Moldova”, ziarele „Moldova Suverana”, „Nezavisimaia Moldova” etc. nu cred ca sunt indiferente. Ar trebui sa procedeze precum a procedat domnul Lupu. Cu siguranta, alta le va fi onoarea.

Daca aceste luari de atitudini nu vor avea efectul scontat la prima incercare, atunci sa se schiteze din timp un grup de organizatori cu onoare indiscutabila pentru ca institutiile mentionate sa convoace in Piata Marii Adunari Nationale, inaintea celei de a doua incercari de alegere a sefului statului, un miting autorizat si pasnic, protejat, desigur, de fortele Ministerului de Interne. In acest grup ar intra cel putin domnii academicieni: Gheorghe Duca, Ion Ababii, Ion Bostan, Grigore Belostecinic, Andrei Galben, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Valeriu Saharneanu, apoi directorii ziarelor TIMPUL, „Jurnal de Chisinau”, „Ziarul de Garda”. Acest miting ar fi bine sa fie moderat de maestrul Ion Ungureanu.

Demersul votat la miting nu-i exclus sa influenteze asupra mai multor deputati comunisti. Acestia doar stiu ca trebuie sa aiba grija de alegatorii lor. Si, in genere, deputatii comunisti e firesc sa fie o opozitie constructiva: noua conducere e receptiva la orice remarca rezonabila.

Petru Soltan,
academician

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *