Ultima oră

Suspendarea lui Băsescu e CONSTITUŢIONALĂ. Crin Antonescu este Președinte interimar al României

Curtea a examinat cererea privind constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât:
1. Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată.
2. Constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
3. Constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu.

În jurul orei 14:00, Traian Băsescu s-a prezentat la CCR, unde şi-a expus punctul de vedere cu privire la interimatul funcţiei. După mai bine de jumătate de oră, Băsescu a părăsit Curtea, îndreptându-se spre Palatul Cotroceni.

"Cred că este bine ca la Curtea Constituţională să existe şi viziunea preşedintelui asupra a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută legat de decapitarea primilor doi oameni în stat, plus Avocatul Poporului", a precizat Traian Băsescu la venirea la Curtea Constituţională.

El a menţionat că a ţinut să vină personal, şi să nu fie reprezentat de un consilier prezindenţial, întrucât dorea să fie exprimat punctul de vedere personal al preşedintelui.

"Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului şi Guvernului", precizează Curtea.

Curtea Constituţională a mai constatat că cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, formulată de Preşedintele României, este inadmisibilă.

Blaga și Anastase au fost demiși "constituțional"

De asemenea, Curtea Constituţională a respins sesizările formulate de Vasile Blaga şi Roberta Anastase, susţinute de PDL, privind revocările din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor.

Legea care restrânge atribuţiile Curţii, neconstituţională

Curtea Constituţională a mai decis că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului ce afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea depusă de 67 de deputaţi PDL.

REFERINȚE: REFERENDUM în RM, pe 29 iulie, cetățenii români votează pentru suspendarea sau rămânerea lui Băsescu la Cotroceni

via Mediafax.ro/Realitatea.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *