Eveniment

TIMPUL ca nerv social

Redactia cotidianului nostru s-a remarcat si prin serialele de investigatie care au scos la iveala abuzurile guvernarii.
La 14 decembrie 2007, ziarul publica articolul „Luxul in tara saraciei”, revenind cu noi dezvaluiri despre alte tranzactii netranspa
rente cu automobilele de lux „Skoda”. Irina Codrean informa opinia publica despre faptul ca Guvernul Tarlev a cheltuit in conditii total netransparente circa 5 milioane de lei pentru procurarea a 17 automobile de lux.

In acelasi an, Pavel Paduraru incepe serialul „Moasele si nasii „limbii moldovenesti” afirmand, ca, de fapt, ca si toate progeniturile sovietice, „limba moldoveneasca” a crescut pe baltoace de sange. TIMPUL sensibilizeaza opinia publica asupra pericolului resovietizarii R. Moldova. Pe 7 noiembrie 2007, Valentina Baciu semneaza investigatia „Moldova – tara lui Ilici” din care aflam ca pe teritoriul statului independent, suveran si aspirant la integrarea europeana, exista cel putin 38 de monumente ale lui V. I . Lenin. Treisprezece dintre monumente au fost reinstalate dupa venirea comunistilor la putere.
Pentru ca oamenii sa cunoasca adevarul despre conducatorii care-i carmuiesc, TIMPUL scoate la vedere averile presedintelui V. Voronin si cele ale liderului PPCD, Iu. Rosca, care, conform declaratiilor pe venit, sunt cei mai mari milionari in cea mai saraca tara din Europa. Din materialul „Miliardara Katiusa”, inserat la rubrica „Paradoxurile celei mai sarace tari din Europa”, aflam ca Ecaterina, nepoata presedintelui, este cea mai bogata urmasa din R. Moldova.

 

„Voronin vrea sa experimenteze la Balti introducerea „limbii moldovenesti”, titreaza TIMPUL din 13 decembrie 2007. Directorii scolilor sustin ca nu se vor supune niciunui ordin al primarului Panciuk privind implementarea „limbii moldovenesti”. Iata ce spunea in paginile ziarului Maria Sleahtitchi, decan al Facultatii de Litere a Universitatii „Alecu Russo”: „Sa nu uitam ca, pentru limba si literatura romana, in 1989, oamenii s-au culcat in fata tancurilor”.
Miercuri, 12 decembrie 2007, in incinta Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau, a avut loc traditionala Gala anuala a jurnalistilor, editia a 13-a, unde au fost decernate premiile „Zece jurnalisti ai anului 2007”. Printre detinatorii celor zece trofee se numara si colegul nostru Pavel Paduraru, iar publicatia TIMPUL a castigat premiul special „Evolutia anului”.

2007-2008: Papuc, Musuc, heroina si pragul electoral

La 6 noiembrie 2007, Eduard Musuc organizeaza o conferinta de presa la care anunta decizia CEDO prin care Guvernul RM este obligat sa-i plateasca liderului PSDM 12 mii de euro pentru arest ilegal si interzicerea intrevederilor confidentiale cu avocatii. Musuc a spus ca mai are pe rol o alta plangere la CEDO, depusa de el, privind desfiintarea Companiei „MegadatCom”, in anul 2004. Cea de-a treia, pe care are de gand sa o depuna, se refera la retinerea sa din primavara anului 2007, cand a organizat actiuni de protest in apararea detinatorilor de patenta.

La 14 noiembrie, Parlamentul European a adoptat rezolutia de ratificare a acordurilor de readmisie dintre UE si RM, in documentul adoptat aparand recomandarile raportorului Marian-Jean Marinescu, care resping existenta „limbii moldovenesti”.

La 16 decembrie, circa 700 de persoane au blocat sectia de votare din satul Buteni, raionul Hancesti, nefiind de acord cu decizia Comisiei Electorale Centrale care stabilise alegeri repetate in localitate fara participarea reprezentantului AMN Anatolie Postolache. Astfel a mai fost compromisa o tentativa de alegere a primarului. In localitate a fost dislocat un numar mare de politisti care, potrivit localnicilor, i-au intimidat. Noaptea politistii au incercuit satul si scoala unde era amplasata sectia de votare. Scandalul de la Buteni a pornit de la o interpelare a candidatului comunist catre CEC, care a fost satisfacuta de organul electoral central. Butenenii au demonstrat un stoicism de invidiat in conditiile unor presiuni enorme din partea guvernarii comuniste.

La 25 decembrie aflam din TIMPUL ca, in ajunul Craciunului, langa Piata Marii Adunari Nationale a avut loc o actiune de protest impotriva politicii antiromanesti si antieuropene, promovata de guvernarea comunista. A fost atat de spontana si de surprinzatoare, incat oamenii si-au sters o lacrima venita din amintirea anului 1989, iar guvernarea a ramas perplexa, deoarece crezuse ca a exterminat orice dorinta de impotrivire a societatii. Cele cateva sute de tineri, infasurati in drapelele tricolor, purtau pancarte cu inscriptiile „Mai bune mort decat comunist!”, „Nu ne furati latinitatea!”, „Nu vrem limba moldoveneasca!”. Ei scandau intruna „Jos comunismul!”, „Voronin, vino aici!”, „Rosca – tradator!”, „Revolutie!”. Protestatarii au fost inconjurati de un cordon mare de politisti, care le-a barat calea spre PMAN.
La 19 martie 2008 ne-am luat ramas bun de la Mihai Dolgan. Mii de oameni au venit pentru a-l petrece pe ultimul drum pe regretatul compozitor, interpret si conducator al legendarei formatii „Noroc”. In holul Palatului National, basarabenii plangeau si ascultau slagarele lui Mihai Dolgan „Canta un artist”, „De ce plang ghitarele?”, „Primavara”, „Dor, dorule” si altele. „Dolgan a facut o muzica vesnica”, a spus la mitingul de doliu fostul lui prieten Valentin Goga.

La 20 martie 2008, cu votul majoritar al deputatilor comunisti, a fost acceptata demisia lui Vasile Tarlev si a cabinetului de ministri. In aceeasi zi, Voronin o propune pe Zinaida Greceanai pentru functia de prim-ministru. Nimeni ni stie de ce pleaca Tarlev si nimeni nu stie de ce vine Greceanai. Nici pana azi.

11 aprilie 2008, TIMPUL scrie: „Ieri majoritatea comunista din parlament a refuzat ca creeze o comisie parlamentara de ancheta pentru a elucida circumstantele in care, la inceputul lunii martie a.c., au fost depistate 200 kg de heroina. In semn de protest, fractiunea parlamentara Alianta „Moldova Noastra” a parasit sala de sedinte. In acelasi timp, cu voturile PCRM, unora dintre functionarii cu dubla cetatenie li s-a interzis sa detina functii publice. Totodata, deputatii comunisti si pepecedisti au votat pentru marirea pragului electoral de la 4% la 6%”.

Ploile torentiale din 23-24 mai au rapit viata unui barbat din satul Antonesti, raionul Cantemir, care a fost luat de ape. In 20 de raioane au fost compromise sute de hectare de culturi agricole. Pagubele materiale suportate au constituit circa 1,5 milioane lei. Aceasta stire parca a anticipat dezastrul inundatiilor care au afectat in vara mai multe zone ale RM: sute de case deteriorate, mii de oameni fara un acoperis deasupra capului. Cunoastem cu totii ce a urmat. Inundatiile au provocat pagube in valoare de 120 mln. USD. In august, Voronin, dupa ce a inspectat din elicopter tara de sub ape, a plecat linistit in concediu la Marea Adriatica.

„Savantii cauta „particula lui Dumnezeu”

Cel mai important experiment stiintific al mileniului a reunit efortul a 10.000 de oameni de stiinta din peste 70 de tari. La 10 septembrie 2008, la Geneva a avut loc testul final al Experimentului Large Hardon Collider (LHC). Fasciculul de protoni introdus in acceleratorul LHC a realizat primul tur complet al tubului circular. Daca acest fascicul va fi stabil, se va trece la accelerarea lui pentru ca la 21 octombrie sa se produca primele ciocniri intre protoni, scria TIMPUL din 11 septembrie 2008. Potrivit savantului roman Nicolae Zamfir, acest experiment, care a divizat lumea in doua tabere, ar fi putut avea doua finalitati: ori ar fi fost obtinut un model despre crearea universului, ori asa-numita „particula a lui Dumnezeu” sa nu mai fie gasita. Defectiunile ulterioare au scos colliderul de pe ordinea de zi a lumii.

In pas cu oamenii TIMPULUI

16 noiembrie 2007, un grup de ziaristi de la TIMPUL, in frunte cu directorul publicatiei, Constantin Tanase, s-a deplasat la Cimislia. Traditionala intalnire cu cititorii a avut loc in incinta Liceului teoretic „Mihai Eminescu”. „TIMPUL este masura vesniciei. Sa stii a pretui TIMPUL este un talent”, ne-au flatat elevii din localitate.

La 20 decembrie, in incinta Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale” a avut loc Gala Alba a TIMPULUI, editia a doua. Din program: desemnarea laureatilor ziarului TIMPUL – premii pentru fidelitate, premii pentru activitate politica, premii in jurnalism; desemnarea castigatorilor concursului organizat de cotidianul TIMPUL „Ce nu as face nici chiar pentru un milion de euro?”.
In ajunul Pastelui – din primavara anului 2008 – TIMPUL a vizitat mai multi oameni de arta din RM si le-a oferit cozonaci pentru masa de sarbatoare.

De Ziua Abonatului, TIMPUL a avut o intalnire cu cititorii sai din Orhei.
Cea de-a saptea aniversare a ziarului am sarbatorit-o impreuna cu cititorii din Nisporeni. Sala a fost arhiplina. TIMPUL este „un curent de gandire si simtire romaneasca, o speranta, o gura de aer proaspat”, s-a exprimat o profesoara.

Solidaritate in numele libertatii

Jurnalistii de la TIMPUL au fost solidari cu colegii de breasla in lupta pentru o presa libera in RM si pentru dreptul la libera exprimare, participand la actiunile de protest si la dezbaterile publice organizate de Uniunea Jurnalistilor din Moldova „Mediasind”, dar si la discutiile publice organizate de societatea civila. Asta, in pofida tentativelor de intimidare din partea organele represive ale guvernarii.
La 11 februarie 2008, Procuratura Generala a pornit cauza penala in baza art. 346 Cod Penal al RM, pe faptul ca „la mitingul din 3 februarie 2008, organizat de Uniunea Jurnalistilor din Moldova, de catre directorul cotidianului independent TIMPUL, Constantin Tanase, si altii au fost expuse public indemnuri indreptate spre atatarea vrajbei si dezbinarii nationale, precum si limitarea directa a drepturilor reprezentantilor natiunii rusesti din RM”. Evenimentele ulterioare au demonstrat ca actiunea Procuraturii a fost o manevra indreptata direct impotriva TIMPULUI si a presei independente din RM. Cazul TIMPUL a fost discutat si in parlament. Controale s-au facut si la postul de radio „Vocea Basarabiei”, dar CCCEC nu a depistat incalcari acolo. Prin vizorul PG si SIS-ului a trecut portalul de stiri „Unimedia”. In luna martie, Procuratura s-a apucat si de capul ziarelor publice locale. Politia din Stefan-Voda efectueaza o ancheta in baza unei sesizari depuse de comitetul raional al PCRM si fractiunea comunista din consiliul raional, care invinuieste ziarul raional „Prier” ca „s-ar fi implicat in provocari politice” prin publicarea unor materiale.

 

 

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *