Ultima oră

Turcii comemoreaza pentru prima data genocidul armean

Personalitatile – scriitori, artisti si intelectuali – care se vor reuni incepand cu ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei) in piata Taksim din Istanbul, vor condamna evenimentele din 1915, potrivit NewsIn. Ei vor depune flori, vor aprinde lumanari si vor tine un moment de reculegere in memoria victimelor. Manifestatia va avea loc sub sloganul "Aceasta este durerea noastra. Acesta este un doliu pentru noi toti".

Armenii au comemorat vineri 95 de ani de la masacrul din timpul Imperiului Otoman, pe fondul tensiunilor cu Turcia ce au dus la suspendarea eforturilor de pace.

Mii de armeni au participat vineri la Erevan la manifestatia organizata de aripa de tineret a partidului nationalist Dashnak-Tsutyun. Ei au ars fotografii ale liderilor turci si au fluturat pancarte pe care scria "Cerem compensatii din partea Turciei" si "Momentul pentru recunoastere acum".

Manifestatia a avut loc a doua zi dupa ce Armenia a anuntat ca opreste procesul de ratificare a unui acord istoric de reconciliere cu Turcia, care ar fi normalizat relatiile dupa decenii de tensiuni provocate de masacru.

In editia de sambata, ziarul turc Hurriyet a publicat un editorial in care recunoaste ca Ankara a facut "greseli" in gestionarea evenimentelor care au dus la suferintele enorme ale armenilor din 1915. "Cred ca noi, turcii, am facut o greseala groaznica timp de decenii, neglijand complet suferinta enorma prin care a trecut poporul armean in 1915. Acum este momentul sa fim mai cinstiti", a scris jurnalistul Mustafa Akyol.

In octombrie 2009, Armenia si Turcia au semnat un acord pentru stabilirea de relatii diplomatice si redeschiderea granitei comune, dar ratificarea textului a fost amanata, pe fondul acuzatiilor reciproce de lipsa de angajament fata de reconciliere.

Masacrul si deportarile armenilor din Imperiul Otoman sunt controversate. Potrivit armenilor, acestea au provocat 1,5 milioane de morti, si intre 250.000 si 500.000 potrivit Turciei, care respinge notiunea de "genocid", recunoscuta insa de Paris, Ottawa si Parlamentul European.  
Sursa: 9am

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *