Opinii și Editoriale

Un Damasc pentru fiecare

Şi spoream în iudaism mai mult decât mulţi dintre cei care erau de vârsta mea în neamul meu, fiind mult râvnitor al datinilor mele părinteşti. Dar când a binevoit Dumnezeu Care m-a ales din pântecele mamei mele şi m-a chemat prin harul Său, să descopere pe Fiul Său întru mine, pentru ca să-L binevestesc la neamuri (…)”. (Galateni 1; 11-19)

Sfântul Apostol Pavel vorbește aici despre convertirea sa, cunoscută tuturor creștinilor, atunci când Iisus i s-a arătat pe drumul Damascului. Dar el mai menționează aici un lucru important: „m-a ales din pântecele mamei mele”, mărturie pe care a dat-o și psalmistul David și despre care evangheliile vorbesc deschis în cazul Sfântului Ioan Botezătorul: că au fost aleși dinainte de naștere.

Oare doar marii părinți ai bisericii au fost aleși? Oare nu toți am fost aleși dinainte de a ne naște de vreme ce Iisus Hristos a murit pentru toți oamenii, de până la întruparea Lui și de după? Că toți suntem aleși stă mărturie jertfa Lui și faptul că firea umană pe care Iisus a luat-o la întrupare recapitula întreaga umanitate, nu doar comunitatea viitoare sau trecută a sfinților.

Dar oamenii sunt liberi. Tânărul Saul, cel care avea să devină apostolul neamurilor, prigonea creștinii și păzea hainele celor care l-au omorât cu pietre pe Sfântul Arhidiacon Ștefan. Germanii au o vorbă frumoasă: de la Saul la Paul (Pavel) pentru a face referire la schimbarea totală. Fiindcă atunci când Iisus îl cheamă explicit pe Pavel, acesta nu stă pe gânduri, ci se dedică trup și suflet predicării Evangheliei.

Există momente în viața noastră când suntem chemați de pe drumurile pe care rătăcim. Când înțelegem clar că ar trebui să parcurgem drumul de la Saul la Paul, e clipa în care e întărit și afirmat faptul că am fost aleși din pântecele maicii noastre. Însă depinde în continuare de noi ce alegem. Alegem să răspundem chemării ce ne e adresată de Dumnezeu sau preferăm să rămânem în păcatele noastre? Și celor mai înverșunați atei și anticriști le e adresată chemarea, dar aleg ei să răspundă?

Toți ajungem pe drumul Damascului, dar nu toți suntem dispuși să ne schimbăm. Chemarea lui Dumnezeu e pentru fiecare om din lume, nu doar pentru sfinți, dar nu toți oamenii din lume dau răspunsul sfinților. Să fim conștienți că Dumnezeu ne-a ales, apoi să analizăm felul în care trăim.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *