Timpul.md

Actualitate 27 Septembrie 2017 | 08:44

Un fost consilier de la Casa Albă aruncă BOMBA: România face parte dintr-un mare plan nuclear al Chinei! „Ar trebui să ne sperie până în măduva oaselor”

China vrea să profite de războiul geopolitic dintre Statele Unite și Rusia și încearcă să impună o dominație economică în sectorul nuclear din spațiul estic și sud-estic european.

Mai mult, Beijingul a ajuns să dezvolte o pârghie energetică în fosta regiune sovietică de dimensiunile celei de care s-a bucurat Moscova pe durata Războiului Rece, susține într-o analiză publicată în National Interest un fost consilier-adjunct al Securității Naționale din timpul președinției lui George W. Bush, Mark Pfeifle.

De asemenea, Pfeifle spune că "puterea de pătrundere geopolitică pe care China a atins-o în ultima vreme în Europa ar trebui să ne sperie până în măduva oaselor”.

Profitând de focusarea atenției publice internaționale pe conflictul diplomatic dintre Washington și Moscova, Beijingul și-a extins „foarte mult” puterea militară și economică în Europa de Est, dar nu doar în această regiune, ci a aruncat și o ancoră în Grecia, unde deține de un an o participație de 51% în cel mai important port grecesc, Pireu.

„În tot acest timp, ei lucrează, de asemenea, cu sârguință pentru a obține active în Cehia, Ungaria și Polonia, inclusiv contracte de construcție a centralelor nucleare”, spune fostul consilier de la Casa Albă, potrivit Digi24.ro.

Nici vecina României, Bulgaria, nu este ferită de umbra Chinei, căreia Rusia i-a favorizat o intrare pe covorul roșu în orașul Belene. În ce fel? Gigantul rus de stat din domeniul energiei nucleare, Rosatom, le-a cedat chinezilor proiectul nuclear pe care îl implementa în orașul din provincia Pleven.


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus