Internațional

Un partid înfiinţat acum 2 luni a câştigat alegerile din Slovenia

Partidul popularului primar de centru-stânga al Ljubljanei, Zoran Jankovici, a creat o surpriză câştigând alegerile anticipate din Slovenia la care conservatorii erau favoriţi, relatează AFP, citat de Mediafax.

Partidul Slovenia Pozitivă, creat în urmă cu două luni special pentru acest scrutin, a obţinut 28,6 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale anunţate după numărarea a 95 la sută din buletinele de vot.

Partidul Democrat Sloven (SDS, centru-dreapta) al fostului premier Janez Jansa (2004-2008) obţine 26,2 la sută, în scădere netă faţă de 30,31 la sută cu cât era creditat în sondajele de dinaintea votului.

Premierul social-democrat Borut Pahor, al cărui Guvern a fost îndepărtat de la putere în septembrie, obţine 10,5 la sută din voturi, o reală prăbuşire după ce la legislativele din 2008 a obţinut 30,5 la sută.

Un milionar de succes

Popularul primar al Ljubljanei, Zoran Jankovici, care a creat supriza de duminică seara este un milionar de centru-stânga care înainte de a se lansa cu succes în politică a căpătat experienţă ca om de afaceri, relatează AFP.

Născut în Serbia dintr-un tată sârb şi o mamă slovenă, acest bărbat cu o figură jovială în vârstă de 58 de ani este primarul capitalei din 2006, bucurându-se de o mare popularitate. În 2010, el a fost reales cu aproximativ 65 la sută din voturi.

Un apropiat al primului preşedinte al Sloveniei independente, Milan Kucan, Zoran Jankovici este perceput ca un om politic de stânga, puţin populist. Partidul său Slovenia Pozitivă, creat în urmă cu doar două luni în perspectiva alegerilor legislative anticipate, se plasează la centru-stânga pe scena politică.

Jankovici a condus timp de mai mulţi ani lanţul public de supermarketuri Mercator şi a făcut din aceasta o afacere rentabilă.

El a transformat mult Ljubljana, pe care a condus-o "ca pe o întreprindere", modernizând sistemul de transporturi în comun, construind mii de noi apartamente şi dotând oraşul cu un complex sportiv modern.

O guvernare dificilă

În această ţară din zona euro, campania electorală a fost dominată de deteriorarea situaţiei economice şi financiare.

Câştigătorul va trebui să redreseze ţara, impunând măsuri de austeritate şi pentru aceasta va avea nevoie de un Guvern stabil, aşa cum a cerut în cursul zilei preşedintele Danilo Turk (centru-stânga).

Or, rezultatele sunt strânse, ceea ce va face dificilă crearea unui Guvern de coaliţie, care să impună reforme dureroase, în special în domeniul pensiilor. Încercarea de a adopta o astfel de reformă a condus la căderea Guvernului lui Borut Pahor.

Pentru a constitui o majoritate absolută într-un Parlament care are 90 de deputaţi aleşi prin vot proporţional, Zoran Jankovici ar putea să se alieze cu Borut Pahor, care ar deveni astfel ministru de Externe, dar şi cu Lista Cetăţenească (8,4 la sută din voturi) a lui Gregor Virant, fost ministru în Guvernul lui Janez Jansa.

Alte trei formaţiuni vor fi reprezentate în Parlament: partidul pensionarilor DESUS (6,9 la sută), Partidul Popular de centru-dreapta (SLS, 6,8 la sută) şi partidul creştin-popular Noua Slovenie (NSi, 4,7 la sută)

După: Mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *