Spre UE

Un summit pentru nehotarrile UE

Liderii europeni care s-au reunit ieri, 29 octombrie, la Summitul de la Bruxelles, vor discuta la nivel informal despre persoanele potrivite pentru functiile de presedinte al Consiliului si de sef al diplomatiei UE. Discutiile din culise ar putea acoperi si componenta viitoare Comisii UE, dar nimic nu va fi stabilit oficial, in conditiile in care Cehia nu a ratificat Tratatul de la Lisabona. Tratativele privind importantele functii nici nu se afla pe agenda oficiala a Consiliului European, iar presedintia suedeza a UE va fi nevoita, cel mai probabil, sa organizeze un nou summit in acest scop, in noiembrie.

Blair sau Juncker?

Negocierile pe tema inaltelor functii au inceput miercuri, la Paris, la intalnirea cancelarului german reales, Angela Merkel, cu presedintele Nicolas Sarkozy. Principalul semn de intrebare vizeaza functia de presedinte al Consiliului UE, unde favorit este fostul premier britanic, Tony Blair, concurat de prim-ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker, un reprezentant al statelor mici din spatiul comunitar. Parisul a dat semne ca l-ar sprijini pe Blair, in vreme ce Germania a evitat, pana in prezent, sa-si exprime pozitia. Surse citate de „The Daily Telegraph” au spus ca Merkel l-ar sustine pe Blair, daca Germania ar obtine sefia diplomatiei UE.

Franta ar participa la acord daca ar primi portofoliul Pietei Interne in Comisia lui Jose Manuel Barroso. Formal, la Bruxelles, liderii UE vor incerca sa obtina acordul presedintelui ceh asupra Tratatului de la Lisabona, care instituie amintitele functii. Vaclav Klaus doreste o derogare pentru tara sa, pentru a impiedica o restituire a bunurilor germanilor sudeti, expulzati in 1945. Liderii UE vor ajunge la un acord pentru a-i acorda presedintelui ceh aceasta clauza, scrie AFP. Presedintele Traian Basescu, care a mers la summit fara premierul Emil Boc, a declarat ca Romania are „o pozitie ferma legata de Agricultura, cu atatea sanse cate avem in conditiile in care suntem tara agricola”. „Nimeni nu merge pe o singura varianta”, a spus Basescu.

Presa irlandeza a scris ieri ca Barroso il preseaza pe premierul irlandez, Brian Cowen, sa o propuna pe adjuncta sa, vicepremierul Mary Coughlan, pentru postul de comisar european pentru Agricultura.

Dupa www.evz.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *