Actualitate

Vaca Zina n-are subventii

„Iaca, vars laptele pe scarile guvernului, poate va aluneca doamna Zina si va auzi plansul nostru”, a declarat la 23 iulie Stanislav Ivanita, fermierul care varsa pe pragul guvernului doua bidoane de lapte in semn de protest impotriva politicii discriminatorii fata de fermieri. Azi, 25 noiembrie, el continua sa fie purtat prin judecati si va comparea in fata Curtii de Apel deoarece politia insista ca producatorul de lapte sa fie totusi pedepsit pentru… huliganism. Stanistav Ivanita declara ca atunci el a protestat in mod pasnic si ca n-a avut in vedere o persoana concreta cand a spus ca poate „va aluneca doamna Zina”, deoarece are acasa o vaca ce poarta acelasi nume.

In cei opt ani de guvernare, comunistii au distrus cel mai important sector al agriculturii – sectorul zootehnic, stimuland mafia carnii si cea a laptelui. Afirmatia apartine lui Stanislav Ivanita, fermier din satul Corbu, raionul Donduseni, care vara trecuta a protestat de mai multe ori impotriva politicii discriminatorii prin care fermierii erau impusi sa vanda laptele la fabrici contra 1,5-2 lei per litru. In urma unei astfel de actiuni, pe 23 iulie, el a varsat pe pragul guvernului Zinaidei Greceanai doua bidoane de cate 50 de litri de lapte, declarand uratoarele: „Iaca, vars laptele pe scarile guvernului, poate va aluneca doamna Zina si va auzi plansul nostru”. In aceeasi zi, Stanislav Ivanita a lansat un apel catre cei circa 100 de mii de producatori de lapte din RM sa nu-i voteze, pe 29 iulie, pe comunisti.

Dupa ce a varsat laptele, el a fost retinut de catre un grup de politisti, in frunte cu vicecomisarul de atunci Iacob Gumenita, si dus la Comisariatul de politie al sectorului Buiucani, unde i s-a intocmit un proces-verbal, fiind invinuit de huliganism. Stanislav Ivanita, prin intermediul avocatului sau Ion Casian, a contestat decizia politiei, pe care, la 22 octombrie, Judecatoria sectorului Buiucani a respins-o prin incetarea procesului contraventional intentat in baza art. 354. Comisariatul de politie insa a facut recurs la Curtea de Apel (CA), care va fi examinat astazi, 25 noiembrie, la ora 10.00, de catre Colegiul penal al CA.
Fermierul spune ca a protestat in mod pasnic si ca n-a avut in vedere o persoana concreta cand a spus ca poate „va aluneca doamna Zina”, deoarece are acasa o vaca ce poarta acelasi nume.

Stanislav Ivanita se bucura ca, de cand a venit la putere actuala guvernare democratica, pretul la lapte a inceput sa creasca, in luna noiembrie acesta ajungand la 2,5-2,8 lei per litru. De asemenea, el saluta decizia guvernului de a majora fondul de subventionare a agriculturii, dar regreta ca nu e specificat nicaieri daca banii vor fi prevazuti si pentru producatorii de lapte. El considera ca ar fi normal ca statul sa subventioneze cu 50 de bani fiecare litru de lapte, mai ales ca 2008 a fost un an secetos si, din lipsa de nutreturi, mai multi tarani au fost nevoiti sa-si sacrifice animalele. „Numai in ultimii doi-trei ani, din cauza secetei si a lipsei de responsabilitate a guvernului comunist, au fost sacrificate peste 100 mii de bovine” , afirma Ivanita. In acelasi timp, potrivit lui, prelucratorii de lapte speculeaza pe seama taranului, ei obtinand profituri fabuloase de la comercializarea produselor lactate.

In prezent, in colaborare cu Federatia Nationala a Fermierilor din Moldova (FNFM), Ivanita organizeaza mai multe intruniri in satele si raioanele republicii pentru a-i convinge pe tarani sa creeze o asociatie a producatorilor de lapte, care sa le apere interesele. O asemenea intrunire a fost organizata recent la ?aul, Donduseni, cu concursul organizatiei regionale Edinet a FNFM, condusa de Victoria Gaitur, si la care au participat primari si circa 80 de producatori de lapte din mai multe sate. Solicitat de TIMPUL, primarul de la ?aul, Andronii Mitrica, ne-a spus ca discutia a fost una de bun augur, taranii pledand pentru asociere, or nu este corect ca apa sa fie mai scumpa decat laptele.

La randul sau, primarul de la Frasin, Donduseni, Anatolie Bojenco, a declarat ca taranii s-au bucurat nespus de mult ca actualul guvern ofera cate zece litri de motorina la hectar pentru efectuarea lucrarilor agricole de toamna si 10 mii de lei pentru plantarea unui hectar de livada. „Asteptam ca statul sa sustina si producatorii de lapte, pentru a spori cresterea septelului, care a scazut vertiginos in ultimii ani”, a mai spus Anatolie Bojenco. De aceeasi parere este si Emilia Bazic din Corbu, Donduseni, profesoara-pensionara, care ne-a spus ca, daca pretul la lapte se va majora treptat, oamenii de la tara vor avea un ban in plus in gospodarie si se vor descurca mai usor.

In opinia lui Stanislav Ivanita, o alta actiune ar fi stoparea importului de lapte-praf si a branzeturilor care, cu toate ca sunt mai scumpe, nu au o calitate mai buna decat cele autohtone. „Comunistii ne-au furat destul. Acum a venit timpul sa facem ordine si in acest domeniu”, a declarat fermierul de la Corbu, pe care „baronii laptelui” il indemnau asta-vara s-o omoare pe Rujana.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *