Timpul.md

Europa 3 Iulie 2011 | 08:29

Victimele primului val de deportări, comemorate în ambasadele Moldovei

…nu există justificare pentru autorităţile care-şi condamnă la moarte propriul popor La 13 iunie, în premieră, la mai multe ambasade ale R. Moldova au fost comemorate victimele primului val al deportărilor staliniste, din iunie 1941. În incintele misiunilor diplomatice au fost amenajate standuri comemorative dedicate celor 70 de ani de la primul val al deportărilor, iar Drapelul de Stat al R. Moldova a fost coborât în bernă.

La Baku, Azerbaidjan, Ambasadorul Igor Bodiu a declarat că cele întâmplate acum 70 de ani poartă un „caracter inuman, iar fostul regim totalitar sovietic a comis mai multe fărădelegi şi crime faţă de poporul nostru, printre care se numără deportările staliniste, foametea organizată din 1946-1947, psihiatria coercitivă şi altele”. Participanţilor la acţiunea de comemorare le-au fost distribuite materiale conţinând descrieri ale celor trei valuri de deportări staliniste şi mărturii ale supravieţuitorilor GULAG-ului.


Belgia

La acţiunea de comemorare desfăşurată la Bruxelles au fost prezenţi şi martori ai acelor timpuri, care au vorbit despre cele trăite în perioada deportărilor şi după întoarcerea în patrie. La rândul său, Ambasadorul R. Moldova în Belgia, Mihai Gribincea, a relatat despre ororile deportărilor, operate de regimul sovietic şi politica acestuia faţă de moldoveni. În memoria victimelor deportărilor a fost organizată o slujbă de pomenire, care s-a ţinut în incinta Ambasadei. Slujba a fost oficiată de către Părintele Vasile Paladi, parohul Bisericii ortodoxe „Buna Vestire” din Bruxelles.


Portugalia

Şi la Lisabona, în incinta Ambasadei R. Moldova în Portugalia, a fost organizată o acţiune de comemorare. Referindu-se la deportările organizate în perioada anilor 1941-1951, în urma cărora au fost ridicaţi şi trimişi în Siberia aproximativ 60.000 de oameni, inclusiv copii şi femei, Ambasadorul Valeriu Turea a subliniat că aceste acţiuni au fost „dramatice, alogice şi umilitoare în egală măsură”, şi că nu există justificare pentru autorităţile care-şi condamnă la moarte propriul popor.

Victimele deportărilor au fost comemorate şi la ambasadele din România, Polonia, Ungaria, Estonia, Italia, Grecia, Turcia. La evenimente au participat reprezentanţi ai diasporei, ai autorităţilor statelor de şedere, jurnalişti, oameni de cultură, istorici.

Andreea Ştefan

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus