Timpul.md

Social 11 Ianuarie 2011 | 12:23

VIDEO TIMPUL.MD: „Ilegalităţile şi demolările din Chişinău merg după plan!”

Toate clădirile importante din Chişinău au fost demolate, în primul rând, cu acordul Guvernului şi al Ministerului Culturii (MC) sau cu acordul lor tacit. Această declaraţie a fost făcută de arhitectul-şef al capitalei, Vladimir Modârcă, ieri, în cadrul şedinţei operative a primăriei. Ministerul Culturii nu contraatacă, dar se apară: „În ultimul an, vă spun cu mâna pe inimă că MC nu a făcut nicio abatere de la legislaţie în acest sens”, declară viceministrul Gheorghe Postică.

Subiectul privind apărarea şi dezvoltarea centrului istoric al Chişinăului a generat un interes sporit în ultimul timp, îndeosebi după ce două clădiri (de pe str. Petru Movilă 10A şi Bănulescu-Bodoni 51), considerate monumente de arhitectură, au fost demolate. Importanţa conservării patrimoniului cultural a fost, de asemenea, mediatizată intens, inclusiv în ziarul TIMPUL. Cu toate acestea, autorităţile preferă să se acuze reciproc, iar problemele rămân nerezolvate. Mai mult decât atât, în cadrul şedinţei de ieri a serviciilor primăriei, şeful Direcţiei arhitectură, Vladimir Modârcă, a făcut o declaraţie aproape şocantă în legătură cu demolările care au loc în oraş. Fiind întrebat de primar cum decurg lucrurile la „capitolul neautorizat, ilegal şi demolări”, arhitectul-şef al capitalei a răspuns: „Acestea merg după plan”.

„În ultimii zece ani pot fi descoperite foarte multe lucruri interesante. Dacă vorbim despre fosta guvernare comunistă, atunci, într-adevăr, MC a făcut anumiţi paşi care au contribuit cu bună-ştiinţă la distrugerea unor monumente, dar asta nu înseamnă că Direcţia arhitectură de la municipiu nu a comis acţiuni similare”, a declarat, pentru TIMPUL, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică.

Hotarele centrului istoric vor fi modificate

Tot ieri s-a vorbit şi despre necesitatea delimitării stricte a hotarelor centrului istoric al Chişinăului. „Schema provizorie deja este pregătită şi poate fi făcută publică”, a spus viceprimarul Nistor Grozavu. La rândul său, primarul general Dorin Chirtoacă a reiterat poziţia de acum o săptămână, conform căreia „fiecare clădire-monument trebuie să aibă pe ea o menţiune, iar proprietarul să fie determinat să îngrijească de monument”.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus