Timpul.md

Opinii & Editoriale 5 Martie 2019 | 08:09

Vine primăvara!

Vine primăvara cu toate promisiunile ei minunate. Lalele, ghiocei, narcise, păscuțe, zambile. Suntem impresionați? Nu ne interesează. Păsărelele se întorc din țările calde, se pregătesc pentru întemeierea familiilor și revarsă pretutindeni cântecele lor minunate. Ne pasă? Nici atât. Învie natura, cireșii și corcodușii parfumează străzile cu florile lor atât de gingașe, iarba crește, ascunzând gunoaiele sub verdele lor strălucitor. Suntem emoționați? Treaba ei.

 Și totuși, și totuși suntem extrem de bucuroși că vine primăvara! De ce? Păi e clar, fie și cu mult sarcasm, e clar de ce suntem bucuroși. În primul și în primul rând, pentru că nu va mai veni factura la căldură. Dumnezeu dă căldura gratis, am scăpat de facturile uriașe de la Infocom. E cu adevărat motiv de petrecere. Acum familiile vor avea din nou bani pentru dentist, iar pensionarii - pentru medicamente.

Apoi, un alt motiv de uluitoare bucurie e leurda care deja apare pe piață. De acum, cine vrea un plus de vitamine dintr-o salată, nu mai trebuie să ia un mix de salate de la supermarket, care costă peste 20 de lei. Acum fiecare poate să cumpere leurda, usturoiul sălbatic. Iar pentru cei care se duc singuri să culeagă leurdă, Dumnezeu o dă gratuit, ca pe căldură.

Și un nou motiv de strălucitoare bucurie e că au ieșit urzicile. Tocănița de urzici e minunată. Sănătoasă. Conține mult fier. Se poate combina cu niște cartofi prăjiți, ca să se sature lumea. Și nu doar atât: urzicile se pot pune și într-o supă. Tot bune, tot ieftin. La piață sunt cam scumpe, dar nu uitați dragi prieteni: Dumnezeu le dă gratuit.
Și cum să nu fim de-a dreptul fericiți când știm că în câteva săptămâni vom avea: salată verde și ceapă verde. Nici nu ne mai interesează spanacul vândut la același preț cu găina. Vom avea salată ieftină și nu vom mai plăti căldură. E de vis. În Moldova, o astfel de intrare în primăvară e de vis!

Și, bineînțeles, fericiți sunt cei care au reușit să economisească un pic de vin. Ori cei care, locuind la sat, au trei găini. Ce să mai spun de bogații care au o vacă de lapte. Belșug!

Și revenind la un ton mai serios. Să nu vi se pară doar glumă, să nu vă distrați prea tare, cetățenii acestei țări așteaptă gratuități doar de la Dumnezeu și tremură de bucurie când nu mai trebuie să plătească facturile pentru încălzire. Într-atât de săraci au ajuns. În timp ce țara intră în datorii peste datorii, în timp ce statul e falimentar, în timp ce politicienii au ajuns să fure atât de mult încât în curând se vor fura unii pe alții, oamenii simpli așteaptă ajutor doar de la Dumnezeu.
Poate vine mai repede căldura, poate vor crește urzici și pe strada noastră, poate salata va reuși să ne țină de foame. Și de cald.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus